De Ardennen is de naam die gegeven wordt aan een regio van België in het zuiden die zich uitstrekt tot in Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Deze zuidelijke streek is totaal verschillend van het drukke, industriële noorden. Het aanbod in deze streek is zo gevarieerd als je maar kunt bedenken en omvat een aantal geweldige musea, veel bier en zelfs ’s werelds kleinste stad. Gezien de glooiende heuvels en het weelderige groene landschap, zal het niet verbazen dat de Ardennen een populaire plek is geworden voor reizigers die van het buitenleven houden. Er is ook genoeg onder de glooiende heuvels, zoals mijnen en grotten die zorgen voor spectaculaire dagtochten.

Hoewel sommige steden in de Ardennen misschien niet zo visueel aantrekkelijk zijn als het omliggende platteland, bieden de meeste van hen tal van interessante bezienswaardigheden en verborgen geschiedenis die je blij zullen maken dat je ze bezocht hebt. De oorlogsmusea in Bastogne zijn interessant en zeer goed gedaan en, zoals je mag verwachten, zijn er kerken en kunst in overvloed.

Liefhebbers van eten en drinken kunnen ook hun hart ophalen in de Ardennen en zullen ongetwijfeld bekend zijn met de wereldberoemde paté die naar de streek genoemd is. Andere populaire culinaire traktaties draaien rond het varken met inbegrip van ham en gezouten vlees. Er zijn tal van goede restaurants zowel binnen als buiten de steden. Doe onderzoek om binnen je budget te blijven en teleurstellingen te voorkomen. Bier is zonder twijfel de prominente drank in de regio en er zijn vele historische brouwerijen en abdijen in het gebied.

Laten we de beste dingen om te doen in de Ardennen verkennen:

1. Verken het Grand Curtius Museum

Het Grand Curtius gebouw in Luik doet zijn naam zeker eer aan en is direct herkenbaar aan zijn indrukwekkende rode bakstenen buitenkant.

Binnenin is het gebouw indrukwekkend en zorgvuldig gerenoveerd, maar herbergt het ook een museum dat de geschiedenis van de kunst vanaf het begin tot vandaag verkent.

Het is begrijpelijk dat het museum in het begin nogal overweldigend is en je zult er een paar uur aan moeten besteden om alle informatie te zien en in je op te nemen.

Voor wie zich nog meer wil verdiepen zijn er ook audiogidsen en tijdelijke tentoonstellingen.

2. Drinken in de abdij Notre Dame

Er zijn misschien veel goede bierabdijen in België, maar geen enkele is zo visueel indrukwekkend als de Abdij Notre Dame in Orval.

Nadat de abdij in de 18e eeuw bijna volledig werd heropgebouwd, werd ze door Franse soldaten opnieuw tot ruïnes herleid, wat resulteerde in de ruïnes die je vandaag kunt bezoeken.

Er is ook een apotheek, een museum en een kruidentuin, allemaal gebaseerd op het kloosterleven in de 18e eeuw.

3. Bekijk kunst in Luik

Van buiten ziet het Musée des Beaux-Arts de Liège eruit als een betonnen blok; erg inspiratieloos en helemaal niet representatief voor wat het binnen bevat.

De galerij binnen is slim ontworpen en bevat een schat aan meesterwerken van de middeleeuwen tot meer recente surrealistische en industriële stukken.

4. Wandelen in Rochehaut

Prachtige glooiende groene heuvels, een kronkelende rivier en dichte bossen vormen samen het prachtige landschap in Rochehaut.

Wandelen in het gebied is zeer de moeite waard, passend terrein voor alle niveaus van fitness met geweldige uitzichten.

Probeer je wandeling te beëindigen in het vredige gehuchtje Frahan-sur-Semois, dat bereikbaar is via een steil pad en een voetgangersbrug.

Doe je onderzoek naar de beste routes voordat je in het gebied gaat wandelen.

5. Onderneem een biertocht met eigen gids

Voorverpakte excursies voor biertochten door de Ardennen kunnen een absoluut fortuin kosten, maar er zelf een plannen is veel lonender, leuker en zeker meer kosteneffectief.

Er zijn zoveel topbrouwerijen in de Ardennen dat het moeilijk zal zijn om zelfs maar de helft te bezoeken, maar plan een trip naar Orval, Chimay en Achouffe.

Na een bezoek aan een paar van deze brouwerijen van wereldklasse zul je veel wijzer zijn over het proces van het maken van bier en zul je onderweg van veel goede bieren hebben genoten.

6. Ontspan in de prachtige Tuinen van Annevoie

Les Jardins D’Annevoie zijn te vinden net buiten de stad Namen en bieden een geweldige plek voor liefhebbers van alles wat groen is om te chillen.

De tuinen zijn niet alleen mooi, ze worden ook gezien als een historisch belangrijke plek en staan op de lijst van belangrijk Waals erfgoed.

De tuinen, evenals het bijbehorende landhuis, dateren uit de 18e eeuw en kunnen elk door bezoekers worden verkend.

7. Bezoek de oude binnenstad van Durbuy

Ten oosten van Namen ligt het pittoreske stadje Durbuy.

De aantrekkingskracht van Durbuy is duidelijk zodra je het ziet; prachtige stenen gebouwen, weelderig omliggend terrein en niet al te veel mensen.

Durbuy beweert de kleinste stad ter wereld te zijn en telt ongeveer 69 inwoners per km2 (Londen heeft er ongeveer 4.500 per km2). In dit charmante stadje is echter van alles te doen.

Activiteiten in Durbuy zijn onder meer een sightseeingtrein, een 14e-eeuwse brouwerij en genieten van het spectaculaire uitzicht vanaf het Belvedere.

Daarnaast is er rondom Durbuy ook genoeg te beleven voor outdoor liefhebbers. Specialisten zoals Actief Ardennen organiseren o.a. survival tochten, fiets arrangementen, boogschieten, adventure dagen enzovoort. 

8.  Bekijk de kathedraal van Luik

Net zo indrukwekkend als het station van Luik-Guillemins, maar heel anders van stijl, is de kathedraal van Luik.

De kathedraal werd gebouwd in de 17e eeuw en ziet er fantastisch uit als hij ’s avonds wordt verlicht.

Het is misschien niet een van de meest iconische kathedralen in Europa, maar het is zeker de beste in de Ardennen en zeker een bezoek waard als je op reis bent in de omgeving.

9. Stap terug in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsmuseum in Bastogne is zeer meeslepend en suggestief, en maakt gebruik van audiogidsen met acteurs om de oorlog echt in scène te zetten.

Zoals je zou verwachten, behandelt het museum zowel de aanloop naar de oorlog als de belangrijkste gebeurtenissen van de oorlog zelf.

Daarnaast is er een tentoonstelling over het meer lokale aspect van de oorlog, zoals de Slag om de Ardennen en de verdediging van Bastogne.

Het museum is een goede mix van lezen, luisteren en tv-fragmenten bekijken en zal je blijven boeien.

10. Daal af in de mijn van Blegny

In heel Europa vind je veel mijnen en ondergrondse toeristische attracties, maar Blegny is zonder twijfel een van de beste en meest gedenkwaardige.

Zet gewoon je helm op en daal af in de mijn om te ervaren hoe het leven van een Belgische mijnwerker er decennia geleden uit zag.

De audiogids is geweldig voor niet-Franstaligen, maar de Franse gidsen zijn veel beter en meer onderhoudend dan hun opgenomen tegenhangers.

11. Bewonder het station van Luik-Guillemins

Het station van Luik-Guillemins is een indrukwekkend futuristisch ogend bouwwerk dat alle liefhebbers van architectuur zal bevredigen.

Het gebouw werd in 2009 ontworpen door Santiago Calatrava en, hoewel het boven budget was en niet op tijd, is het zeker een prestatie van moderne architectuur.

12. Bekijk een kerk in Barouqe

De Eglise St Loup in Namen is een indrukwekkend werk van barokke architectuur.

Het werd ooit beschreven als zowel “sinister als galant wonder” en zal zeker uw nieuwsgierigheid prikkelen.

De prachtige architectuur omvat stenen bogen, standbeelden en een verbijsterend plafond.

Momenteel zijn vrijwilligers belast met de opening van het museum, dus de openingstijden kunnen variëren.

13. Beleg het Chateau De Bouillon

Dit indrukwekkende kasteel is te vinden in Bouillon en is een van de beste voorbeelden van een Fuedaal kasteel dat nog overeind staat in België.

Het kasteel dateert uit de tiende eeuw en is een plezier om te verkennen met tal van donkere, vochtige gangen en griezelig uitziende kerkers.

De audiogids is de moeite waard om voor te betalen, want het voegt veel achtergrondinformatie toe.

Overdag kunt u het kasteel bezoeken en de populaire openluchtvogelshow met roofvogels zoals haviken en uilen bijwonen.

14. Ga dieper onder de grond in Rochefort

Zelfs als je de mijn van Blegny hebt bezocht, is het de moeite waard om de Grotte de Lorette in Rochefort te bezoeken.

Daal de 626 hachelijke treden af in de afgrond en aanschouw de duisternis van de grot en zijn fascinerende formaties.

De rondleidingen in de grotten zijn relatief klein en geven een persoonlijk gevoel.

De verlichting in de grotten is perfect en stelt je in staat om de diepte van de hoofdgrot (een indrukwekkende 65m) te zien zonder de ondergrondse sfeer te verpesten.

Het hoogtepunt van de rondleiding is een indrukwekkende lichtshow in de hoofdgrot.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: