Genieten van de natuur kent geen grenzen! Het maakt niet uit wat voor seizoen het is, want elk seizoen heeft zijn eigen schoonheden. Bovendien hoeft het totaal niet duur te zijn om de natuur te ontdekken. Het is een gezonde manier van reizen zonder negatieve gevolgen voor het milieu. In Spanje zijn er vele opties om te genieten van de natuur. In deze post zullen we ons richten op een specifiek gebied.

We zullen het hebben over een provincie met één van de meest bergachtige gebieden van Spanje, Alicante. Veel Nederlanders zijn nog niet bekend met de bergen in dit gebied. Dus grijp je kans, lees deze post en ontdek vijf prachtige natuurreservaten met bergen die zich zowel in het binnenland als aan de kust bevinden.

1. Serra de Mariola

Dit park, dat 72.200 hectare omvat, is gelegen tussen de gebieden La Hoya de AlcoyEl Comtat en La Vall d’albaida. Ondanks dat er een mediterraans klimaat is, moet je zeker je jas niet vergeten. Rond deze tijd van het jaar kan het er namelijk sneeuwen, met name op de hoogste punten.

In dit gebied huist een enorme variëteit aan dier- en plantsoorten wat je zeker zal verrassen als je een van de vele routes door dit gebied volgt. Een voorbeeld van zo’n route is la ruta de las Cavas, die vertrekt vanaf het recreatieve gedeelte van het Convento de Agres en vervolgens het El Barranc de l’Assut doorkruist en uiteindelijk bereik je het hoogste punt waar zich de top Montcabrer bevindt, de op twee na hoogste top van de provincie. Vanaf dit punt heb je een adembenemende uitzicht over de het gebied dat zich uitstrekt tot aan de zee. Verder heb je ook la ruta Camino de aguas, een vaarroute die loopt van het begin van de rivier río Vinalopó waarbij je naast prachtige natuur ook oude fabrieken en molens voorbij vaart.

Tenslotte is er nog een mooie, meer historische route in dit gebied: la ruta histórica por las tierras de El Comtat. Naast natuur kun je ook veel oude gebouwen bewonderen. Deze route begint in het Palau Comtal, een paleis in gotische, renaissance stijl gelegen in Cocentaina en gaat richting het recreatieve gebied Santa Bárbara, waar vandaan je het kasteel van Cocentaina kan zien dat op imposante manier oprijst op de heuvel La Penyeta Blanca genaamd. Deze heuvel kun je gebruiken als referentiepunt gedurende de hele route totdat je de top ervan bereikt. Trek je wandelschoenen aan en ontdek deze schatten! 

2. Parque de la Font Roja

Naast het Interpretatiecentrum waar men foto exposities, biologische proeven en andere interessanten dingen kan bezichtigen, bevinden zich in dit gebied vele routes die zich ver uitstrekken over het gehele park en de uithoeken die je kunt ontdekken in de 2.300 hectare mediterraans landschap die dit park rijk is, zijn fantastisch.

Tussen de gebieden Alcoy en Ibi, liggen de piek Menejador, La Cova Gelada, El Santuario, of de top van San Antonio, waar gedurende januari vele mensen samenkomen om San Antonio te vieren. Dit is een feestdag waarop men een dag in de bergen doorbrengt en een lunch bereidt met als belangrijkste onderdeel “embutido”, een soort worst. Op de bergtoppen heb je spectaculaire uitzichten en kun je genieten van de heerlijk frisse en schone lucht die er hangt.

3. El Montgó

Sinds 1987 wordt dit gebied als natuurpark bestempeld en dit gebied springt eruit met zijn 650 verschillende plantensoorten. Bij de San Antonio kaap bereikt het gebied de zee. Hier herbergt Montgó een enorme mariene biodiversiteit.

4. El Penyal d´Ifac

Het is een van de bekendste aanzichten van de de kuststreek van Alicante. Maar deze streek, bestaande uit 45 hectare beschermd gebied, is niet alleen maar een mooie ansichtkaart die er van ver mooi uit ziet. Laten we het gebied intrekken en zijn geheimen ontdekken!

Erg vlakbij ligt ook het prachtige en oude meer Salinas de Calpe van ruim 18 hectare. Tegenwoordig is het iets kleiner, omdat het zand steeds meer ruimte is gaan innemen en een steeds groter deel van het water heeft opgenomen. Deze zandgebieden zijn nog wel erg nat en zijn daarom opgenomen in catalogus van natte gebieden in de Valenciaanse Gemeenschap.

Verder moet je niet vergeten de indrukwekkende eco-tour “Príncipe de Asturias” (Prins van Asturias), te doen. Die loopt richting de westkant van El Penyal, waar je er een prachtig uitzicht op hebt. Je zult er geen spijt van krijgen!

5. Serra Gelada

Tot slot, dit paradijs, dat is gelegen tussen de baaien van Benidorm en Alfàs-Altea, is een echt ecosysteem van grote ecologische waarde. Met name het het leven op de zeebodem is erg belangrijk in dit gebied. Maarliefst 88% van de beschermde hectare bevinden zich hier.

Naast de bijzondere natuur is het gebied ook omgeven door historisch en cultureel erfgoed, wat je zeker niet mag missen als je dit pittoreske gebied bezoekt.

Door de bergen reizen is niet alleen iets voor echte sporters, er zijn namelijk veel leuke routes die je prima kunt bewandelen met heel je familie. Bovendien kun je in de bergen juist ook goed ontspannen, weg van chaos van de stad en je kunt de meest natuurlijke kant in jezelf vinden. De combinatie van zee en bergen: een nog completere vakantie die je zo goed laat voelen is bijna niet mogelijk!

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: