n deze blog zullen we je de prachtige en glamoureuze stad Parijs laten zien met behulp van zes toeristische routes door de wereldberoemde stad. We zullen je de belangrijkste routes laten zien, zodat je de monumenten, gebouwen en bezienswaardigheden kunt bewonderen die bovenaan staan op de lijst van “dingen die je niet mag missen in Parijs”. Pak pen en papier en een kaart van Parijs erbij en laat de wandeltocht door de magische stad beginnen!

Eerste route

De eerste route bevat gelijk een paar hoogtepunten van Parijs: we beginnen bij de Arc de Triomphe en we eindigen met een van de mooiste uitzichten die je er kunt hebben, die vanaf de Eiffeltoren. Doe goede schoenen aan en neem wat te eten en drinken mee, want het is een lange route die zeker de moeite waard is.

– Arc de Triomphe: je moet dit monument bezoeken om de Franse pracht en praal uit de periode van Napoleon van dichtbij mee te maken. De boog werd gebruikt om militaire triomfen en overwinnigen te vieren. De Arc de Triomphe bevindt zich op een verkeersknooppunt van waaruit verschillende wegen en lanen vertrekken, waaronder de beroemde Champs-Élysées. Het is zeker aan te raden hier ook doorheen te wandelen.

– Église de la Madeleine: de constructie van deze kerk doet denken aan de bouwstijl uit het klassieke Griekenland. De voorkant van het bouwwerk bestaat uit 52 korinthische zuilen. Van binnen is de kerk donker en schaars versierd, maar juist die soberheid maakt de kerk echt indrukwekkend.

– Pont Alexandre III: deze brug wordt beschouwd als de mooiste brug van heel Parijs. Je zult je verbazen door de gevarieerde decoraties van het bouwwerk. Zo vind je er gouden en bronzen beelden van cupido, engelen, nymfen en gevleugelde paarden.

– Palais Bourbon: dit paleis is een belangrijk gebouw, want het is tegenwoordig de zetel van de Nationale Vergadering. Het prachtige gebouwe ligt aan de rivier de Seine in het westelijke deel van de stad. Het is een indrukwekkend bouwwerk wat betreft decoratie, architectuur en historie.

– Hôtel des Invalides: dit bouwwerk diende als onderkomen voor Franse oud soldaten. Het Hótel des Invalide omvat de Cathédrale des Invalides en de Dôme des Invalides. In de laatste bevindt zich het graf van Napoleon Bonaparte. Je kunt hier de geschiedenis leren kennen van de Franse vloot. Je kunt Les invalides, en alles wat er toe behoort (tuinen, kerken en musea) niet overslaan als je in Parijs bent.

– Eiffeltoren: we raden je aan de wereldberoemde Eiffeltoren te bezoeken bij schemering. Op dat moment staan er duizenden mensen op het plein voor de constructie te wachten tot de schitterende verlichting aangaat. Het is een adembenemend spektakel.

Tweede route

De tweede route die we je willen voorleggen is erg cultureel. We zullen het Louvre museum bezoeken en meesterwerken van beroemde kunstenaars bewonderen. Verder zullen we ons begeven naar Île de la Cité waar zich twee gebouwen bevinden die symbool staan voor Parijs.

 – Notre Dame: deze kathedraal die zich bevindt op Île de la Cité is een van de oudste gotische bouwwerken van de wereld. Het meest indrukwekkend zijn de twee torens van 69 meter hoog. De klokkentoren en de waterspuwers die de voorgevel versieren nemen ons mee naar het prachtige verhaal van De Klokkenluider van de Notre Dame.

– Sainte Chapelle: dit bouwwerk domineert samen met de Notre Dame het Île de la Cité. Beide monumenten torenen op imposante wijze boven de seine uit. Deze rivier omringt  Île de la Cité, wat het tot een bevoorrechte locatie maakt. De voorgevel aan de buitenkant is prachtig, maar de ramen zijn echt indrukwekkend, daarom raden we je aan de kapel van binnen te bezoeken.

– Louvre museum: Parijs herbergt een heleboel musea met een grote historische en artistieke waarde, maar het Louvre museum is toch wel echt een van de belangrijkste. Niet alleen van Parijs of van Frankrijk, maar van heel de wereld. Je kunt er genieten van prachtige werken als La Gioconda van Leonardo da Vinci, de Venus van Milola Victoire de Samothrace en nog veel meer.

– Stravinsky fontein: als je even koffie neemt of aan het uitrusten bent, kun je je prima vermaken met de 16 beelden die de fontein versieren. Het zijn figuren in bewegende houdingen in verschillende kleuren gecreëerd door Igor Stravinsky. Vlakbij de fontein vind je het Centre Pompidou en de kerk Saint-Merri, voor als je toch nog wilt afsluiten met een bezoek aan deze twee mooie bezienswaardigheden.

Derde route

De derde route is een rustige tocht door de stad en terwijl je de plaatsen bezoekt die wij je aanraden, kun je genieten van de omgeving van Parijs, de mensen die zich verzamelen rond de rivier de Seine, de smalle straatjes vol met mensen en de winkeltjes en boetiekjes die typische en traditionele producten verkopen.

– Panthéon: dit oude gebouw is al ver voor de Eiffeltoren gebouwd en in die tijd was het, het hoogste gebouw van Parijs van waar je het beste uitzicht over de stad had. De gotische stijl wordt gemengd met de Griekse stijl, wat het tot een indrukwekkend geheel maakt.

– Palais du Luxembourg: in dit paleis zetelt het Franse senaat. Het gebouw wordt omringd door wijdse en kleurrijke tuinen met allerlei soorten bloemen, planten en bomen. Het zijn echt de mooiste tuinen van de stad en je kunt er heerlijk wandelen, ontspannen en genieten van de fonteinen of natuurlijk even lekker iets eten.

– Tour Montparnasse: deze toren werd niet altijd gewaardeerd door de inwoners van Parijs. Ze waren van mening dat de toren niet paste bij Parijs, gekenmerkt door klassieke gebouwen. Er ontstond een groot geschil over de bouw van de moderne toren. Tegenwoordig is he bouwwerk een geliefde toeristische attractie, beklommen tot de top door de vele bezoekers om te genieten van het indrukwekkende uitzicht. Bovendien is er bovenin de toren een restaurant waar je kunt ontspannen op duizelingwekkende hoogte.

Vierde route

We zijn klaar met de routes die de meest bekende monumenten van de stad aandoen. Nu is het tijd voor bijzondere wijken en gebieden waar je andere bezienswaardigheden en monumenten vindt die de moeite waard zijn.

– De wijk Montmartre: in deze pittoreske wijk ruikt het altijd naar versgebakken brood. Montmartre wordt gekenmerkt door de steile straatjes die omhoog of naar beneden lopen, door de vele barretjes die op typisch parijse wijze gedecoreerd zijn en door de banketbakkers waar je de beste zoete lekkernijen van heel Parijs kunt krijgen. Montmartre is de wijk van de kunstenaars en we vinden er de basiliek de Sacré Coeur, gelegen in het hoogste deel van de wijk waardoor hij imposant overal bovenuit torent. Je hebt er prachtige panoramische uitzichten over de stad.

Bovendien vind je in deze wijk een scala aan leuke straatjes die helemaal in het teken staan van gastronomie, oftewel, je kunt er heerlijk genieten van allerlei Franse heerlijkheden. Er zijn vele restaurants en bars waar je kunt eten en vervolgens een drankje kunt doen. In de straten worden ook kleine shows gehouden en het is gewoon erg gezellig om er rond te wandelen. Je kunt de wijk verdelen in twee delen: het plein Pigalle en omstreken waar er volop sexshops en cabarets zoals Moulin Rouge te vinden zijn. Het andere deel is “de wijk van de schilders”, en dit deel concentreert zich rond het plein Place de tertre. 

Vijfde route

Een ander belangrijk deel van Parijs is het negende arrondissement ook wel bekend onder de naam “Arrondissement de l´Opéra. Je vindt hier de opera Garnier die wereldwijd van groot muzikaal belang is. Verder heb je er Les Galeries Lafayette, een groot warenhuis waar je alle soorten producten kunt kopen. De kleurrijke koepel die het warenhuis siert is alleen al een reden om er een bezoekje aan te brengen.

Zesde route

Tot slot moeten we de Nationale Bibliotheek van Frankrijk nog een bezoekje brengen. Het is de belangrijkste bibliotheek van heel Frankrijk, maar ook van heel de wereld. Je zult verbaasd worden door het prachtige gebouw met meer dan 30 miljoen boeken. De digitale bibliotheek Gallica is ook erg uitgebreid. In de bibliotheek vind je naast boeken ook collecties van landkaarten, munten, stempels en geluidsopnames. Je kunt wel stellen dat het een grote schat is van Frankrijk.

Ondanks dat er nog veel meer plaatsen in Parijs zijn die een bezoekje waard zijn, kunnen we toch stellen dat als je deze routes loopt, je de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs hebt gezien. We raden je deze zes wandeltochten dus ten zeerste aan, alhoewel het ook zeker de moeite waard is om gewoon rond te wandelen door de stad zonder een duidelijk doel te hebben. Ook aan te raden is een boottochtje over de Seine, het paleis van Versailles bezoeken en, als je met kinderen reist, mag een bezoekje aan Disneyland Parijs niet ontbreken.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: