n het zuiden van Nederland weten we natuurlijk allemaal hoe Carnaval eraan toe gaat. Maar Carnaval wordt in landen over de hele wereld gevierd en er zijn vele verschillende varianten op het feest. Lees het hier!

 1. Venetië (Italië)

 Het is een van de meest beroemde carnavalsfeesten in de wereld, al ontstaan in de 11e eeuw. Echter, pas in de 17e eeuw werd het feest pas echt bekend. Rijke mensen kwamen naar de stad en gebruikten de bekende maskers om zich te mengen tussen het gewone volk en te genieten van het feest. De beroemde “vlucht van de engel” wijdt het feest in. Dit houdt in dat een jonge dame van de Campanile op het San Marcoplein afdaalt tot het dogepaleis. Tijdens het tien dagen durende feest worden er feesten, theateropvoeringen en concerten georganiseerd. Verder heb je de wedstrijd “het mooiste masker” in het grote theater op het San Marcoplein, de grote parade over de kanalen en het “festa della Maria” waarmee ze de overwinning herdenken van het volk op een groep piraten die een paar kinderen met jurken van goud had ontvoerd in 943.

2. Rio de Janeiro (Brazilië)

 We moeten terugkeren naar het oude Rome en haar rituelen om de lente welkom te heten om de oorsprong te ontdekken van een van de meest indrukwekkende carnavalsfeesten ter wereld, met haar kleurenpracht en spectakel: Carnaval van Rio de Janeiro. Deze versie van Carnaval wordt overigens nog precies op de traditionele datum gevierd: vier dagen voor aswoensdag en veertig dagen voor Semana Santa. Volgens de traditie in het oude Rome werd tijdens het feest de God van de Wijn, Baco, vereerd. De sociale klassen waren in een keer verdwenen, dus zowel de rijken als de slaven droegen maskers om de verschillen tussen hen te verbergen. Deze tradities belanden in Zuid-Amerika door het binnenvallen van Europese troepen op het continent. In Brazilië heeft het feest zich ontwikkeld met een Afrikaans tintje, met als resultaat de samba en bovendien de oogverblindende kleurrijke klederdracht.

 3. Oruro (Bolivia)

Deze variant van Carnaval is vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO en hoort daardoor zeker in dit rijtje thuis. Het feest duurt tien dagen en tien nachten waarin wel vijftig folkloregroepen, die van over de hele wereld naar Bolivia zijn afgereisd, door de hele stad paraderen onder begeleiding van verschillende muziekgroepen en bands. De tocht gaat naar de kerk “La Virgen del Socavón” (Heilige maagd van de mijnschacht), alwaar ze hier hun dans als “offer” aan bieden. De kostuums die ze tijdens de dans dragen zijn meer dan spectaculair. Een belangrijk figuur in deze dans is de “duivelin”, verder heb je onder anderen de “korporaals”, de “Waca-Waca” en de “Morenada” . Het zijn allemaal figuren met kleurrijke kostuums aan, die een belangrijke rol spelen in de dans.

De betekenis van dit Carnavalsfeest is het gevecht tussen goed en kwaad, demonen en engelen, en aan het eind wint altijd het goede. Dat wordt dan altijd gevierd met een enorme hoeveelheid vuurwerk. Het feest eindigt met een twintig uur durende processie waaraan bijna 28.000 dansers en 10.000 muzikanten deelnemen.

 4. Tenerife (Spanje)

 Het Carnaval van Santa Cruz de Tenerife heeft de Spaanse onderscheiding “Fiesta de Interés Turístico Internacional” sinds 1980. Dit houdt in dat het feest een hoge culturele waarde heeft en dat het daarom interessant is voor vele internationale toeristen. Als klap op de vuurpijl staat het feest ook nog sinds 1987 in het Guiness Book of Records genoteerd voor het grootste aantal deelnemers aan een dans die op een grote open plek werd uitgevoerd. Er waren maarliefst 200.000 participanten. Een van de meest bekende gebeurtenissen is het gala waarin de Koningin van het Carnaval wordt verkozen. Verder heb je vele groepsoptredens van comparsas. Dit zijn groepen die muziek maken en dansen tijdens Carnaval, waarvoor ze het hele jaar hebben geoefend. Bovendien kun je in de straten overal podia vinden waarop er muziek wordt gemaakt en gedanst wordt. Het is een feest voor jong en oud.

5. Barranquilla (Colombia)

Deze variant van Carnaval in Colombia is onstaan onder de invloed van Europa in het gebied. Echter, er zijn ook zeker overeenkomsten te vinden met een viering die in Cartagena werd gehouden, als het feest van de slaven. In de periode van de kolonisatie verschenen zij in de straten al dansend en muziek makend gehuld in speciale kostuums. Zowel volwassenen als kinderen doen mee aan een spectaculaire parade met adembenemende kostuums. Er worden verschillende dansen uitgevoerd, elk met zijn eigen kenmerken en muziek. Het carnaval in Barranquilla staat vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO en het Congres van de Republiek Colombia heeft het feest ook vernoemd tot Cultureel Erfgoed van het Land.

 6. New Orleans (VS)

Het Carnaval in New Orleans, Lousiana, wordt Mardi Gras genoemd. Deze naam komt uit het Frans en is letterlijk vertaald Vette Dinsdag, oftwel de dinsdag voor aswoensdag waarop men kon genieten van zowel culinaire als vleselijke lusten vlak voor de periode van vasten begon. De krewes zijn de verenigen die de parades en dansen organiseren en praalwagens en kostuums maken.

7. Cádiz (Spanje)

De oorsprong van dit feest ligt bij vieringen in het oude Griekenland en Rome waarbij de goden Baco, Saturnus en Pan werden vereerd. Bovendien heeft het Carnaval van Cádiz invloeden uit Italië door de Italiaanse handelaren die zich in de 15e eeuw in de stad vestigden. Het bekendst zijn de verschillende groepen die muziek maken, CorosComparsasChirigotas en Cuartetos genaamd. De teksten van de liedjes die ze zingen hebben humor en satire en zijn vaak gerelateerd aan de actuele politiek. Sinds 1965 heeft het feest de al eerder genoemde Spaanse onderscheiding “Fiesta de Interés Turístico Internacional”.

8. Nice (Frankrijk)

Humor, spot en poëzie zijn de kernwaarden van een van de meest bekende winterse evenementen van de Côte d’Azur. De twee belangrijkste onderdelen van het feest zijn de grote optocht, waarin praalwagens onder begeleiding van muziek door de straten rijden, en het bloemengevecht, wat plaatsvindt vlak bij de zee.

Carnaval is een van de kleurrijkste en leukste feesten van het jaar en het is een diepgewortelde traditie in vele steden over de hele wereld. Steden waar normaal gesproken niet veel te beleven valt, maar die wel de passie voor muziek en humor hebben, wat tijdens Carnaval extra naar voren komt.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: