Een reis met de trein hoeft niet altijd een matig ritje te zijn om je gewenste bestemming te bereiken. Je kunt ook genieten van de treinrit zelf: de prachtige uitzichten door de ramen, medereizigers die aan het doezelen zijn of juist erg veel praten, het eten en natuurlijk ook de bestemmingen waar je komt.

Velen durven te zeggen dat reizen aan boord van de Trans-Iberische spoorlijn de beste reis van hun leven is geweest en dat is niet vreemd. De reis heeft alles in zich om er een onvergetelijke ervaring van te maken. De Trans-Siberische spoorlijn is de langste spoorlijn ter wereld en staat daarmee ook in het Guiness Book of Records. De lijn is gebouwd met het idee Rusland van het ene uiteinde tot het andere te doorkruisen en daarbij zelfs langs de Chinese grens te komen. Op deze manier kan iedereen die de Siberische uithoek van Rusland wilt bezoeken dit gemakkelijk doen.

Het is een reis van vele uren, maar het het zal je aan niets ontbreken: het is comfortabel en je hebt de prachtigste uitzichten. Het prachtige Russische landschap door de glazen treinramen is echt niet te evenaren. Bovendien kun je uitstappen op de meest fenomenale locaties die je echt niet mag missen. Ondanks dat de prachtige winterlandschappen, met besneeuwde bergen en steden het mooist zijn, is de beste periode om de reis te maken in de maanden mei tot september. In de wintermaanden kan het namelijk -40º worden, wat opzich niet eens zo groot probleem is. Het probleem is vooral dat de trein dan regelmatig moet stoppen vanwege de extreem lage temperaturen of de grote hoeveelheden ijs en sneeuw. Het is daarom raadzaam te reizen in de zomermaanden, want de landschappen zijn gedurende het gehele jaar schitterend.

Deze enorme trein heeft verschillende routes, waarvan de bekendste de Trans-Siberische is. Verder heb je de Trans-Mongolische spoorlijn die je meeneemt tot aan de grenzen met China en Mongolië. Wij bevelen je de klassieke Trans-Siberische route aan, de route die je meeneemt van Moskou naar Vladivostok waarbij je ook de steden Nizhni NovgorodJekaterinburgIrkoetsk en Chabarovsk aandoet. De avonturen is Siberië zullen je niet teleurstellen: stap aan boord!

Transsiberische spoorlijn route

Moskou

De Trans-Siberische spoorlijn vertrekt uit Rusland´s dichtbevolkste plaats: Moskou. Het leukst is om een paar uur of zelfs een paar dagen eerder te komen, zodat je de tijd hebt om deze prachtige stad te bezoeken. Als de trein is vertrokken dan keer je er namelijk niet meer terug.

Als je slechts enkele uren hebt om de stad te bezoeken, zul je het interessant vinden om te weten dat de beroemdste plaats van Moskou het Kremlin is. Het is het historisch en architectonisch middelpunt van de stad van waaruit de stad gegroeid is tot de gigantische stad die het nu is. Als je bij het Kremlin bent kun je gebouwen en monumenten in allerlei verschillende stijlen zien die wel zes eeuwen oud kunnen zijn. Dit geeft Moskou haar kleurrijke en historische uiterlijk. Het Kremlin staat bovendien op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als je nog wat tijd over hebt, vergeet dan niet de Pokrovkathedraal te bezoeken, gelegen aan het Rode Plein naast het Kremlin. Wat je het meest zal bijblijven van deze kathedraal zijn de kleurrijke koepels die eruit zien als bloembollen met ieder hun eigen reliëf. De tsaar Ivan de Verschrikkelijke liet de kathedraal bouwen in 1555.

Ook al zit je al uren en uren in de trein tijdens deze reis, vergeet niet de metro van Moskou te bezoeken. Je hoeft niet zozeer echt de metro in te stappen, maar het gaat erom dat je in een metrostation bent geweest. Het is gewoon een ondergronds paleis, een soort museum onder de grond.

Andere interessante plekken zijn het Gorky Park, het Bolshoi Theater, de Arbat straat en het Mausoleum van Lenin.

Nizhni Novgorod

De stad Nizhni Novgorod ligt bij twee rivieren, de Wolga en de Oka. De stad is een economisch, cultureel en historisch centrum en er zijn veel monumenten en andere bezienswaardigheden te vinden. De een nog mooier dan de ander. Deze stad, die de eerste halte is na het vertrek uit Moskou, mengt verschillende eeuwen, sferen en stijlen en die variëteit zal je verbazen. Nizhni Novgorod hoort bij de 100 steden in de wereld die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

In de stad zijn er verschillende kuuroorden te vinden waar je in de koude winter lekker kunt opwarmen van temperaturen van -12º, maar je kunt je er ook lekker opfrissen in de zomer als het er 25º kan zijn.

In de stad is het Kremlin van deze stad de belangrijkste toeristische attractie. Dit stadscentrum bevindt zich op een unieke locatie, namelijk op de top van een heuvel waar je een fantastisch uitzicht hebt over de rivieren Wolga en Oka en over de landschappen in het noorden en het westen van de stad. In het kremlin bevindt zich het meest bekende plein van de stad: het Minimplein. Een ander bekend plein is het Gorky Plein, dat als ingang fungeert van een voetgangersstraat waaraan de prachtigste gebouwen, traditionele winkels, gezellige restaurants en theaters liggen.

In de stad liggen er ook een paar musea voor de echte kunst- en cultuurliefhebbers. Het Museum van de Kunst van Nizhni Novgorod is erg belangrijk en het herbergt een interessante collectie van meer dan 10.000 schilderijen en andere kunstwerken. Een ander mooi museum is het dat van de geschiedenis en de architectuur. Ook een echte aanrader.

Jekaterinburg

We vervolgen ons traject en na 33 uur komen we aan in de stad Jekaterinburg, die haar naam dankt aan de keizerin Catherina I, echtgenote van tsaar Peter de Grote die de stad stichtte in 1723. Deze stad is al eeuwenlang een belangrijke kern van de mijnindustrie van de Oeral en van Siberië. Jaren geleden was het ook een belangrijke militaire en industriële stad.

De stad is gelegen op een prachtige locatie aan de voet van het Oeralgebergte, langs de Iset rivier en omgeven door bossen en meren. Jekaterinburg wordt volledig door natuur omgeven. Naast het indrustriële karakter van de stad en de prachtige natuur, is Jekaterinburg ook een stad met veel geschiedenis en monumenten die eeuwen aan tradities laten zien.

Er zijn een heleboel dingen te zien en met name de vele kerken, die stuk voor stuk prachtig zijn, zijn een bezoekje waard. De Kathedraal op het Bloed is een van de bekendste, want hier werd de laatste tsaar van Rusland met zijn familie vermoord door de Bolsjewieken, wat het einde betekende van de Romanov-Dynastie. Desalniettemin liggen de resten van deze tsaar begraven in Sint Petersburg.

Ook interessant is het om de oudste kerk van de stad te bezoeken: de Christus-Hemelvaartkathedraal. Deze oude kerk is altijd overeind gebleven ondanks de vele aanvallen waaraan de stad heeft geleden. Het is een ontzettend mooie kerk in barokstijl. Het is misschien wel een van de mooiste kerken van heel Rusland met haar hoge torens, vele ramen en blauwe muren…Schitterend.

Andere interessante bezienswaardigheden zijn de Opera, de vele theaters, de concertgebouw van het orkest. Ook is het hier leuk om de metro bezoeken die, naast dat het een van de korste metrolijnen ter wereld is, wel heel mooi is net zoals in Moskou. Het is een soort ondergronds museum versierd met allerlei prachtige steentjes uit het Oeralgebergte.

Irkoetsk

Irkoetsk is een favoriet onder de mensen die Siberië doorkruisen met de Trans-Siberische spoorlijn. Dit is niet vreemd, aangezien het een prachtige stad is die omgeven wordt door pure natuur. Op slechts 60 kilometer van de stad ligt het beroemde Baikalmeer, een plek waar vele toeristen naartoe trekken als ze de stad bezoeken.

Het Baikalmeer is van tectonische oorsprong en is meer dan 25 miljoen jaar geleden ontstaan. Het meer staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO sinds het jaar 1996. Er liggen verschillende meren rondom Irkoetsk en het aantal meren in heel Rusland is ontelbaar, laat staan het aantal meren in de hele wereld. Toch verdient het Baikalmeer alle lof en hoort het bij de mooiste meren ter wereld. Om te beginnen heeft het meer een oppervlakte van 31.494 km², het is 636 kilometer lang en 80 kilometer breed en het heeft een diepte van 1.680 meter, wat het tot het dieptste meer ter wereld maakt.

Het meer wordt omringd door bergen en bossen. Een andere bijzonderheid aan dit meer is dat het maarliefst 22 eilanden heeft. Het grootste eiland is Olchon met een lengte van maarliefst 72 kilometer. Het Baikalmeer is zo beroemd geworden doordat de Trans-Siberische spoorlijn langs een deel van het meer loopt. Er zijn bijna 200 bruggen en tientallen tunnels gebouwd zodat de trein de stad Irkoetsk kon bereiken.

Het is zo´n prachtig en bijzonder meer dat ook een zeer bijzondere “bewoner” heeft. Er leeft namelijk een zoetwater zeehond waarvan zelfs de experts niet weten hoe hij in dit gebied terecht is gekomen. Normaalgesproken leven deze dieren namelijk op de noordpool. Kortom het Baikalmeer is een fenomenale plek waar je van de natuur kunt genieten, maar ook allerlei activiteiten in de buitenlucht kunt uitvoeren.

In de stad Irkoetsk kun je verder de Staatsuniversiteit van Irkoetsk en haar botanische tuin van ruim 27 hectare bezoeken. Verder is het heerlijk door de Irkoetsk te wandelen en te genieten van de straatjes, de houten huisjes, de haven en de vele bomen en planten die er in de stad zijn te vinden. Irkoetsk is een stad die in harmonie met de natuur leeft.

Chabarovsk

De stad Chabarovsk ligt dichtbij China, de grens ligt namelijk maar op 25 kilometer van de stad. De gebouwen in verschillende stijlen die je er vind zorgen voor een interessant contrast: het is een artistieke maar tegelijkertijd een industriële stad.

Chabarovsk is een stad waar handel erg belangrijk is, al wordt er ook veel aandacht besteed aan de cultuur. Zo zijn er vele musea, theaters en andere culturele bezienswaardigheden. Wat betreft musea, is een echte aanrader het historisch en etnografisch museum N. Grodekov, waar je elke dag wel weer een interessante expositie kunt bewonderen met als thema natuur en historie.

Een ander groot museum is het museum van het Verre Oosten waar je een uitgebreide kunstcollectie uit het oude West-Europa, uit dorpen uit het oosten, uit de tijd van de Russische Revolutie en kunst uit de Sovjet-Unie kunt bewonderen. Ook belangrijk zijn het Militair Historisch Museum en het Museum van de Geologie.

Opvallend in deze stad is ook het overvloedig aanwezige groen. Er zijn vele parken en tuinen waar je heerlijk kunt sporten of ontspannen en kunt genieten van de verschillende planten en gebouwen van de stad.

Vladivostok

Na een zeer interssante reis komen we aan in Vladivostok, de eindbestemming van de Trans-Siberische spoorlijn waar er een eind komt aan ons avontuur in de Oost-Russische steden. Gelukkig biedt Vladivostok ons een paar fantastisch uitzichten en er is genoeg te doen om vervolgens tevreden en voldaan terug naar huis te kunnen gaan.

De stad is gelegen in een bergachtig gebied en de gebouwen zijn op de hellingen van de bergen gebouwd. Vanaf de top van elk gebouw heb je een uitzicht over de hele stad en dan zie je wat voor een mooie stad het eigenlijk is, met haar mooie bruggen, grote parken en tuinen, houten huisjes, betonnen gebouwen en andere gebouwen in verschillende stijlen.

De stad groeit en wordt steeds moderner. Een bewijs hiervan is de Russky brug, de langste hangbrug ter wereld. Musea die we aanraden zijn het Arseniev Regionaal Museum en het museum van de Burcht van Vladivostok.

Wat ook erg leuk en spannend is om te doen is een ritje maken in de kabelbaan in Vladivostok die je omhoog brent. Van boven kun je prachtige foto´s maken van de stad en de omringende eilanden.

Tot slot mag je de markten in Vladivostok echt niet overslaan. Je vindt er een overvloed aan zowel Russische als Chinese producten. Je kunt er zeer gevarieerde producten kopen, zoals artikelen om te duiken, snijbranders, stereoinstallaties en natuurlijk ook typische eetwaren. Deze stad mengt de Russische cultuur met de Aziatische cultuur wat je terug ziet in het landschap, de gastronomie en de architectuur. Kortom, een multiculturele plek waar je alles vindt wat nodig is om je reis aan boord van de Trans-Iberische spoorlijn waardig af te sluiten.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: