Een dakkoffer huren is een goed idee voor wie regelmatig op vakantie gaat of veel spullen meeneemt onderweg. Het is echter wel belangrijk om de koffer op de juiste manier te gebruiken om beschadiging aan je auto of onveilige situaties te voorkomen. In dit artikel vertellen we waar je een dakkoffer kunt huren, hoeveel het huren kost en geven we tien belangrijke tips voor veilig en optimaal gebruik van een dakkoffer.

Waar kan ik een dakkoffer huren?

Een dakkoffer kan je eenvoudig huren bij jou in de omgeving. Er zijn erg veel aanbieders van huurbare dakkoffers. Omdat het een fysiek product is die je moet ophalen én er veel aanbieders zijn, raden wij aan om in je omgeving rond te kijken. Dit kan je het beste doen door gebruik te maken van Google Maps. Waarom Google Maps? Als je normaal gaat Googelen op ‘Dakkoffer huren’ dan worden niet altijd alleen de resultaten uit je directe omgeving getoond. Bij Google Maps zie direct waar (en dus hoe ver van jou vandaan) je terecht kan. Voor de zekerheid kan je altijd nog zoeken op ‘Dakkoffer huren plaats‘ (zoals ik hier onder heb gedaan). Daarnaast zie je ook meteen wat andere mensen over het verhuurbedrijf vinden en de contactgegevens, zoals een website, van het bedrijf. Op de website zie dan wat de verhuurprijzen zijn. Over het algemeen zijn die bij alle aanbieders redelijk hetzelfde.

Hoeveel kost het huren van een dakkoffer?

Het huren van een dakkoffer is niet zo duur, tenminste wanneer je niet van plan bent om veel gebruik te maken in pak en beet 10 jaar tijd. Als dat wel zo is dan is het wellicht beter om een dakkoffer aan te schaffen. Een dakkoffer kopen is dan in 10 jaar tijd vaak voordeliger dan huren.

Bedragen* waar je aan moet denken wanneer we 14 dagen aaneengesloten een dakkoffer huren:

TypeInhoudPrijs per dagTotaal
Small320 liter
3 weekendtassen
€ 3,50€ 49
Medium400 liter
4 tot 5 weekendtassen
5 tot 6 paar ski’s
€ 4,30€ 60,20
Large420 liter
5 weekendtassen
6 paar ski’s
€ 4,90€ 68,6
XL500 liter
6 weekendtassen
7 paar ski’s
€ 5,40€ 75,6
XXL610 liter
7 weekendtassen
8 paar ski’s
€ 6,00€ 84
*Dit is een indicatie. Daadwerkelijke bedragen kunnen iets verschillen per aanbieder.

Neem je dus een normale maat dakkoffer (maat L) voor een periode van 14 aaneengesloten dagen, dan betaal je zo rond de € 70. De meeste dakkoffers gaan gemiddeld zo’n 10 jaar mee. Ga je 10 jaar lang, elk jaar 14 dagen aaneengesloten een dakkoffer huren, ben je zo’n € 700 kwijt aan huur. Voor hetzelfde bedrag heb je een dakkoffer van Thule, het bekendste dakkoffer merk op de markt.

Zijn er nog bijkomende kosten waar ik aan moet denken bij het huren van een dakkoffer?

Naast de kosten voor het huren van een dakkoffer moet je ook dakdragers huren. Deze zijn essentieel voor wanneer je iets op het dak wilt vervoeren. Dakkoffers zijn, afhankelijk van grootte auto, universeel. Ze passen dus op elk merk en type auto. Dakdragers daarentegen zijn speciaal gemaakt voor een merk en type auto. Het is daarom belangrijk dat je de juiste dakdragers gebruikt. De aanbieder kan je hier in goed helpen en vaak hebben ze voor elk merk en type auto geschikte dakdragers.

De kosten voor het huren van dakdragers liggen tussen de € 3 en € 4 per dag. Ga je 14 aaneengesloten dagen dakdragers huren dan ben je iets minder dan € 50 kwijt.

Hoeveel ben ik maximaal kwijt aan het huren van een dakkoffer?

De kosten voor het huren van dakkoffers bestaat uit 2 dingen: dakkoffer en dakdragers. Wanneer we dus de situatie nemen dat we 14 dagen aaneengesloten moeten huren kost dat het volgende:

Product Per dagTotaal (14 dagen)
Dakkoffer L€ 4,90€ 68,6
Dakdragers€ 3,50€ 49
Totale kosten€ 117,60

Zoals je in het tabel kost het je zo rond de € 117 wanneer je 14 dagen aaneengesloten een dakkoffer maat L huurt. Montage en demontage zit 9 van de 10 keer bij de huur inbegrepen.

10 belangrijke tips bij het huren van een dakkoffer

Besluit je om een dakkoffer te huren, dan moet je rekening houden met een aantal dingen. Hieronder volgen 10 belangrijke tips bij het huren van een dakkoffer:

  1. Haal de dakkoffer van de auto af wanneer je op bestemming bent.
  2. Houd rekening met de maximum daklast van je auto. Bijvoorbeeld, als de daklast van je auto 90 kg is, de dakkoffer 20 kg weegt en de dakdragers 10 kg, dan kan je een dakkoffer met 60 kg beladen. Op de website van CarBase kan je achterhalen wat de daklast van jouw auto is.
  3. Kies een formaat dat goed past bij je auto. Een te grote koffer kan zorgen voor problemen bij het parkeren, moeite met het openen van de achterklep of onveilige situaties tijdens het rijden. Vraag de aanbieder wat een geschikt formaat is.
  4. Zorg dat de koffer goed is vergrendeld. Dit voorkomt dat de koffer loskomt onderweg.
  5. Houd rekening met de weersomstandigheden. Sommige koffers zijn beter geschikt voor regen of sneeuw dan andere.
  6. Kies een koffer van een bekend merk die voldoet aan de eisen.
  7. Kijk of de koffer een goed slot heeft.
  8. Houd rekening met extra benzine kosten
  9. Houd rekening met een veranderde rijstijl in bochten en bij veel wind.
  10. Er bestaat geen wettelijke maximum snelheid met een dakkoffer, maar het is verstandig om niet harder te gaan dan 130 kilometer per uur. Vraag de aanbieder voor advies.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: