Nadat we de wereldwonderen uit de oudheid hebben leren kennen is nu tijd voor de nieuwe wereldwonderen. Net zoals de wonderen uit de oudheid zijn het indrukwekkende bouwwerken die in de toekomst nog steeds gewaardeerd zullen worden. Na meer dan 100 miljoen stemmen zijn de volgende 7 bouwwerken in 2007 verkozen tot de nieuwe wereldwonderen. Het zijn zeker de meest indrukwekkende constructies die nu nog bestaan.

 Het Colosseum van Rome

In het Flavisch Amfitheater werden gladiatorengevechten, zeeslagen (het Colosseum werd gevuld met miljoenen liters water) en gevechten met dieren gehouden, een groot vermaak voor het Romeinse volk. Het theater werd gebouwd in opdracht van de keizer Vespasianus, maar werd uiteindelijk ingewijd door zijn zoon Titus Flavius. Het theater is in de loop van de tijd verschillende keren beschadigd, de eerste keer tijdens een brand in Rome die het theater en een deel van de stad verwoestte. De keizer Nero, waarvan wordt gedacht dat hij zelf verantwoordelijk was voor de brand, heeft het besluit genomen om het theater te herbouwen onder de nog steeds zeer bekende naam Colosseum. Tegenwoordig is het Colosseum ook behoorlijk beschadigd, met name vanwege een bom die tijdens de Tweede Wereldoorlog vlakbij het theater viel.

De Chinese Muur

Het heeft eeuwen en eeuwen geduurd om de gigantische Chinese Muur te bouwen die loopt van de Golf van Bohai tot aan de provincie Xinjiang. Men weet nog niet precies hoe lang de muur is, maar men weet dat hij langer is dan 7.300 kilometer, tussen de 6 en de 10 meter hoog en tussen 4 en de 5 meter breed. Sommige delen zijn perfect bewaard gebleven terwijl van andere delen alleen nog maar een ruïne bestaat. Het is een erg populaire toeristische attractie en je kunt over grote delen van de muur heen wandelen.

Taj Mahal

Taj Mahal, wat “Paleis van de Kroon” betekent, gebouwd tussen de jaren 1630 en 1654, is een uitzonderlijk architectonisch wonder, gebouwd in opdracht van de heerser Shah Jahan als laatste rustplaats voor zijn vrouw Mumtaz Mahal. Zij overleed in 1629 toen haar veertiende kind werd geboren. Het is een schitterend en indrukwekkend gebouw waarin je zowel Islamitische, Perzische, Indiase en Turkse invloeden kunt herkennen. Het resultaat is adembenemend.

Rotswoningen in Petra

Een erg oude stad met een rossige kleur, dat is Petra, de belangrijkste schat van Jordanië die iedereen sprakeloos maakt die het genoegen heeft om de stad te bezoeken en de schoonheid van zowel van binnen als van buiten te kunnen aanschouwen. Het gaat om een enorme stad die is uitgegraven. Het is erg fascinerend om de uitgegraven voorgevel te zien tussen de rossige rotsen. Deze plaat is net een droom, echt de moeite waard om te bezoeken.

Christus de Verlosser

In het midden van een adembenemende landschap staat het beeld Christus de Verlosser. Het is zonder twijfel een van de moderne wereldwonderen. Het is een indrukwekkend standbeeld van 38 meter hoog dat met gespreide armen vanaf de hoogte uitkijkt over Rio de Janeiro in Brazilië. Het beeld staat op een berg van 710 meter hoog, en het aanzicht van het beeld op de berg omgeven door de stad, de zee en de bergen is ongelofelijk. Deze “Carioca landschappen” worden ook beschouwd als erfgoed van de mensheid.

Machu Picchu

De ruïnes van Machu Picchu onthullen de geschiedenis van een van de meest raadselachtige beschavingen in Latijns-Amerika. Machu Picchu betekent “oude berg” en het gaat om een complex van ruïnes van een stad gebouwd door de Inca´s. Men weet niet veel over de cultuur van de Inca´s, maar ze hebben wel een waardevolle erfenis achtergelaten in Peru en omgeving. Van alle Inca resten die er zijn gevonden zijn de ruïnes van Machu Picchu het allerbelangrijkst.

Chichén Itzá

Dit is een van de meest indrukwekkende en belangrijkste archeologische plaatsen op het schiereiland Yucatán in Mexico. Bovendien is het een van de belangrijkste uitingen van de Maya cultuur. Het bouwwerk dat het meest tot de verbeelding spreekt, is de piramide van Kukulcán ook bekend onder de naam “el Castillo”. Dit is het grootste bouwwerk wat je er vindt en het wordt omringd door verschillende kleinere constructies. Deze plaats was een belangrijk stad voor de Maya´s en er werden verschillende, met name astronomische, ontdekkingen gedaan.

Deze fantastische bouwwerken zullen voor altijd de titel “wereldwonder“ behouden. We weten nu wat de wereldwonderen uit de oudheid zijn en wat de nieuwe wereldwonderen zijn. Maar wat zijn de actuele wereldwonderen? Vele mensen zijn er al over aan het speculeren en tussen de favorieten zitten nu : Akrópolis in Athene, de moai beelden van Paaseiland, de Eiffeltoren in Parijs, het Vrijheidsbeeld in New York, het Kremlin in Moskou, het Sydney Opera House in Australië, het Alhambra in Granada, de Tempel van Kiyomizu-Dera in Japan en het Slot Neuschwanstein in Duitsland.

Welke van de genoemde bouwwerken moeten volgens jou benoemd worden tot de volgende wereldwonderen?

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: