Het idee om een lijst op te stellen van de beste en mooiste bouwwerken die je echt moet bezoeken ontstond al in het oude Mesopotamië dankzij de koning Hammurabi, die verkenners op stuurde om in heel de wereld op zoek te gaan naar de fenomenale bouwwerken. Dit is het begin van wat in de eeuwen daarna officieel wereldwonderen uit de oudheid zou gaan heten, een lijst die als definitief werd beschouwd toen de Nederlandse schilder Maerten van Heemskerck in de 16e eeuw zeven schilderijen maakte van de bouwwerken die hij het best vond in de wereld. We zullen je ze alle zeven laten zien. Zeven indrukwekkende bouwwerken!

 1. De piramide van Cheops

 De piramide van Cheops behoort tot de wereldwonderen uit de oudheid, omdat het echt een van de indrukwekkendste oude bouwwerken is die er bestaan. Het bijzondere aan de piramide is dat hij nog steeds bestaat in tegenstelling tot veel andere wereldwonderen waarvan er slechts afbeeldingen, teksten of resten in musea over zijn gebleven. Volgens de Griekse historicus Herodotus heeft de bouw van de piramide 20 jaar geduurd en hebben er meer dan honderdduizend slaven aan gewerkt en er op die manier niet alleen voor gezorgd dat de piramide een van de wereldwonderen is geworden, maar ook dat het een historisch symbool en een toeristische attractie is tegenwoordig.

2. De hangende tuinen van Babylon

Er is schriftelijk vastgelegd dat deze tuinen hebben bestaan, hoewel de verwijzingen naar de tuin verwarrend zijn. De materialistische bewijzen voor het bestaan van de tuinen ontbreken. Men weet zelfs niet waar de tuinen precies gelegen moeten hebben, maar het lijkt erop dat een paar onderzoekers toch weten aan te geven op de kaart waar de tuinen hebben gelegen. Over de tuinen zelf weet men eigenlijk verder niets, het enige wat we weten staat in de oude geschriften beschreven. Echter, misschien kunnen we meer over de tuinen ontdekken in de diepten van de rivier de Eufraat die misschien wel de ruïnes van de hangende tuinen herbergt.

Hangende tuinen van Babylon

3. De Tempel van Artemis in Efese

 Deze tempel heeft geleden onder vele plunderingen en vernielingen en ondanks de vele pogingen de tempel te renoveren, heeft het bouwwerk niet meer de pracht die het had in het begin. Tegenwoordig is het een ruïne die ook nog indrukwekkend is om te zien. Deze tempel, gebouwd ter ere van Artemis, de Griekse godin van de jacht en de natuur, pronkt bovenop de krepis die zo´n hoogte geeft dat je naar achter moet lopen om hem in het geheel te kunnen zien. De tempel werd omringd door prachtig versierde Ionische zuilen van wel 20 meter hoog.

4. Het beeld van Zeus in Olympia

Een bekend verhaal vertelt dat de Olympusberg het “huis van de goden” was waar alle goden, onder leiding van Zeus, elkaar ontmoetten. Een van de bekendste tempels van Olympia is dan ook die van de god Zeus. Echter, het wereldwonder is niet de tempel, maar het standbeeld van Zeus die zich in de tempel bevond. De Griekse beeldhouwer Phidias maakte dit 12 meter hoge beeld van goud en ivoor. In de linkerhand hield Zeus een beeldje van de Griekse godin van de overwinning Nikè vast, ter ere van de winnaars van de Olympische Spelen.

5. Het Mausoleum van Halicarnassus

Het was een groot bouwwerk dat oprees bovenop een verhoging en het werd gebouwd ten ere van de koning Mausolos die het bouwwerk tijdens zijn leven nog gezien heeft. Drie jaar erna overleed hij echter en zijn resten werden in een sarcofaag van wit marmer gelegd en in het Mausoleum geplaatst. Op de top van de constructie staat een beeld van een vierspan met koning Mausolos en zijn vrouw, dat je tegenwoordig kunt bewonderen in het British Museum in Londen. Het Mausoleum van Halicarnassus heeft geleden onder een zware aardbeving die ervoor zorgde dat het gebouw is ingestort. 

6. De kolos van Rhodos

Over de haven van het eiland Rhodos heen stond er een kolossaal standbeeld dat alle boten welkom heette die aankwamen op het eiland gelegen in de Egeïsche Zee. Dit enorme beeld, “de Kolos van Rhodos” genaamd, werd gebouwd om de overwinning van de strijders van Rhodos te vieren op het Macedonische leger dat het eiland wilde veroveren. Het duurde wel 12 jaar om het beeld te bouwen en binnen het bouwwerk bevonden zich trappen om zo naar het hoogste deel te klimmen. Eenmaal boven konden ze de vlam aansteken die het beeld in zijn rechterhand had en genieten van het uizicht over het eiland en over de blauwe wateren van de Egeïsche Zee.

7. De vuurtoren van Alexandrië

De vuurtoren van Alexandrië was een indrukwekkend bouwwerk op het eiland Pharos in Alexandrië in Egypte. De functie van de vuurtoren was het begeleiden van de boten die op het eiland aankwamen. Het was de hoogste vuurtoren ooit met een hoogte van maar liefst 140 meter om de boten van ver in de gaten te kunnen houden. In die tijd was het het hoogste bouwwerk ter wereld. De vuurtoren is in elkaar gevallen in periode van 956 en 1323 na Christus door drie aardbevingen die het bouwwerk in een ruïne hebben veranderd. Een ruïne die tegenwoordig deel uit maakt van de 7 wereldwonderen uit de oudheid.

Deze 7 wereldwonderen van de oudheid zijn de 7 meest langlevende en belangrijkste bouwwerken die er bestaan en die bestaan hebben in de geschiedenis van de mensheid. Veel van de wereldwonderen bestaan inmiddels niet meer, maar ze hebben wel een waardige herinnering achtergelaten die belangrijk is in de wereld. Van sommige is er een ruïne over die ons laat fantaseren over de bouwwerken waarover zoveel schrijvers zo positief geschreven hebben in verhalen die legendes zijn geworden die ook ons nageslacht nog zullen intrigeren.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: