Porto mag dan maar de tweede stad van Portugal en als havenstad het Rotterdam van Portugal zijn. Het is evenwel zeer interessant voor een leuke stedentrip. En dat niet alleen vanwege de vele porthuizen en de lekkere groene wijn. In deze blog benoemen we een aantal mooie bezienswaardigheden voor je vakantiereis naar Portugal.

Stad met veel cultuur en traditie

Porto kent veel kerken en historische gebouwen die echt de moeite waard zijn. Zo vormt de oude volkswijk Ribeira b.v. een echt openluchtmuseum van de Portugese cultuur. Kleine steegjes met oude gebouwen geschilderd in pasteltinten of opgesierd door azulejos maken het een leuke wijk om te vertoeven. Zeker als er een bezoek aan een van de vele terrasjes aan vastzit. De meest sfeervolle vindt u aan de Cais da Ribeira., een rivierkade van de Douro.

Mooie kerken

De kathedraal van de stad, de 12e eeuwse Sé, ligt op de hoogste heuvel van de stad en is in zijn kern Romaans. In latere tijden zijn er echter elementen van allerlei andere bouwstijlen toegevoegd, die het geheel iets intrigerends geven. Een andere interessante kerk is de Igreja de São Francisco waar u veel barok houtsnijwerk versierd met bladgoud kunt bewonderen. Voor een uitmuntend overzicht over Porto en de Douro is er dan altijd nog de barokke Igreja dos Clérigos met zijn 75 meter hoge toren die hoog boven de stad uitsteekt.

Interessante Musea

Port is naast havenstad ook echt een centrum van cultuur geworden. Dit is o.a. te zien in het lokale Museum der Schone Kunsten, de Fundação de Serralves. Het museum biedt niet alleen onderdak aan moderne schilderijen en beeldhouwwerken maar ook aan uitingen van moderne minimalistische architectuur. Het Museu Nacional de Soares dos Reis op zijn beurt is het oudste kunstmuseum van Portugal. Het museum blinkt uit door zijn collectie beeldhouwwerken van Soares dos Reis en schilderijen uit de 16e eeuwse Portugese School.

Een van de beste concertzalen en een indrukwekkend beurspaleis

Porto was in 2001 samen met Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa en kende dat jaar een (niet altijd geslaagde) culturele uitwisseling met onze havenstad. Een resultaat hiervan is het Casa da Música, ontworpen door Rem Koolhaas. Een mooi concertgebouw met schuine wanden en oplopende vloeren dat door de New York Times tot een van de beste concertzalen van de laatste 100 jaar wordt genoemd. Een ander resultaat van de (handels)betrekkingen met het buitenland vormt de Palácio da Bolsa. Een mooi beurspaleis uit 1842 met rijk gedecoreerde zalen. De binnenplaats imponeert door de schitterend aangelegde vloer en een kroonluchter van 1500 kg. Voor velen zal een bezoek aan de Arabische Zaal (Salão Árabe),ontworpen naar het voorbeeld van het Alhambra echter het hoogtepunt van een bezoek zijn.

Prachtige omgeving net buiten de stad

Buiten de vakantie stad Porto is er echter zeker ook veel te bieden. Wat b.v. te denken van de prachtige Douro-vallei met haar vele wijngaarden. Wijngaarden waar veel porthuizen op de zuidoever van de rivier hun port op baseren. Een oever, die net zoals de noordelijke oever prima te bewonderen is vanaf de Ponte Dom Luís I. Een imposante stalen brug uit 1866 die de hele rivier omspant en magnifieke overzichten mogelijk maakt. Porto hoeft dus niet voor Lissabon of een andere Portugese stad onder te doen. Wat belet u nog om deze stad te bezoeken!

Over de auteur

Pas toen ik ging studeren werd ik gegrepen door het reisvirus. Zo heb ik een half jaar gewoond in Lissabon en maak ik sindsdien elk jaar wel 3 of 4 reizen. Favoriete land: Portugal!

Over Sanne en Reizigersblog

Bekijk ook: