In de Verenigde Staten is er echt van alles te zien en een reis naar dit land is vereist als je de scenes van onze favoriete films van dichtbij wilt leren kennen. New York ontvangt de meeste bezoekers. Las Vegas is een andere populaire toeristische trekpleister net als Californië met haar indrukwekkende kustlijn. Ook Hollywood, de stad van de sterren, Texas, de staat van de indianen en cowboys en Tenessee, de hoofdstad van de country zijn een bezoekje dubbel en dwars waard.

De perfecte manier om de Verenigde Staten te leren kennen is per motor of auto de Route 66 te bereizen.

Als je dit avontuur wilt aangaan, lees deze post dan! We zullen je vertellen wat je kunt doen en zien in de acht staten waardoor deze mythische route loopt.  

Etappe 1: Illinois 

De route begint in Chicago en eindigt in Los Angeles en het is niet minder dan 3.939 km. Je kunt de route doen in een groep met een gids of op je eigen houtje zodat je je eigen ritme kunt bepalen. De avontuurlijk spirit zal ik je los komen. Verder zul je vele nieuwe mensen leren kennen, die dezelfde droom als jou hebben. Je zult het wilde westen leren kennen met de typische tankstations, de motels, de wegrestaurants en de indrukwekkende landschappen die jaar in jaar uit veel reizigers aantrekken.

In Chicago, als we ons op de hoofdweg Mother Road bevinden, is het tijd om kilometers te gaan maken. Als je met een gids gaat reizen zullen zich geen problemen voordoen, de gids heeft alles gepland. Als je wat zelfstandiger bent en graag zelf de “wereld wilt ontdekken”, dan raden we je aan de motels, de tankstations en bezienswaardigheden die je wilt zien, aan te geven op de kaart.

Voordat je Chicago verlaat, raden we je aan te genieten van een Jazz of Blues show in een van de vele bars in deze stad . Je moet ook zeker de toren Tower Willis een bezoekje brengen. Dit is een van ´s werelds hoogste gebouwen met een hoogte van maarliefst 422 meter.

Als we Chicago hebben verlaten, komen we onderweg al snel een van de beste restaurants tegen waar je typisch amerikaans kunt eten. Het restaurant heet Dell Rhea´s Chicken Basket en ze beschrijven hun specialiteit zelf als de beroemdste gefrituurde kip uit de geschiedenis van de Route 66. Je moet er wel heen om dat te proeven!

De route vervolgt over de weg die aan beide kanten wordt omgeven door woenstijnlandschappen. We doorkruisen Illinois parallel aan de bekende rivier Missisippi totdat we Springfield bereiken. Hier kun je hier autokerkhoven bezoeken, een zeer bijzondere ervaring. In Springfield kun je verder de een autocinema bezoeken die je vast wel kent uit films. De bekendste in deze stad is de Route 66 Twin Drive-In. Een film kijken vanuit je auto is echt een unieke ervaring.

Etappe 2: Missouri

We laten vervolgens Springfield achter ons en begeven ons in de richting van Missouri en St. Louis waar je de beste biercafés kunt bezoeken, in de vele winkelstraten kunt shoppen en de meest indrukwekkende bezienswaardigheden kunt bewonderen zoals de brug Chain of Rocks Bridge of de gigantische boog Gateway Arch. Nog een interessant weetje over deze stad: het wordt ook wel de Stad van het Honkbal genoemd, want het team van deze stad St. Louis Cardinals, is het op één na beste honkbalteam uit de hele geschiedenis van deze sport.

We vervolgen onze weg door het middenwesten en we zullen verschillen plaatsen treffen die echt die typisch Amerikaanse sfeer uitademenen. De mensen in het gebied zijn ook erg gastvrij dus bezoek gerust een paar dorpjes en stadjes en je zal niet teleurgesteld worden.

Etappe 3: Kansas en Oklahoma

Onze volgende stop is Kansas. Tussen Missouri en Kansas bevindt zich een van de mooiste gedeeltes van de Route 66, ook wel bekend als het Mekka van deze route. Bij de stad Joplin zal de indrukwekkende natuur je overdonderen met de watervallen van Joplin als hoogtepunt. Als we vervolgens Oklahoma binnenkomen en ons begeven naar de stad Tulsa, kun je daar de heerlijkste gerechten proeven van de restaurants die zich aan de Paseo Arts bevinden. Een perfecte gelegenheid om even bij te komen van de enerverende reis tot nu toe.

Etappe 4: Texas

We nemen afscheid van Tulsa en we zeggen “Hao”, want we rijden nu het territorium van de cowboys en indianen binnen, het gebied van de jeeps, de inheemse Amerikanen en tevens het gebied van de buffels en de veeboerderijen. De plaats waar we stoppen is het kleine en oude stadje Amarillo. Het is fantastisch om dit gebied te bezoeken en de sporen van de cowboys en indianen, die in zoveel films de hoofdrol hebben gespeeld, duidelijk te observeren.

Bovendien vind je hier in Texas het meest beroemde symbool van de Route 66: de Cadillac Ranch. Op dit moment is het tijd om even terug te kijken en onze prestaties tot nu toe te aanschouwen. We zijn al halverwege: we hebben 50% van de route met succes afgelegd!

Etappe 5: New Mexico

Op dit moment rijden we woestijnachtige staat New Mexico binnen. Hier is het aan te raden de steden TucumcariSanta Rosa en Albuquerque te bezoeken. De laatste van de drie is de grootste stad van heel New Mexico en je moet het oude stadscentrum, Nob Hill en het Indiaans Dorp Cultureel Centrum zeker niet overslaan.

Maar we moeten niet te lang treuzelen met doorrijden, want de hoofdstad van deze staat wacht nog op ons: Santa Fe. Je zult hier een cultuurshock ervaren. Vlakbij deze stad ligt een dorpje waar een een prehispaanse gemeenschap leeft. Dit dorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1992.

Etappe 6: Arizona

In Arizona is het landschap bergachtig. We kunnen hier een spectaculaire excursie doen door Monument Valley, die erom bekend staat te hebben gediend als filmlocatie voor vele western films. Niet te vergeten is verder het versteende bos, the Petrified Forest National Park. Het lijkt wel alsof je in een betoverd bos bent, met een heleboel gefossiliseerde bomen. Als we hierna bij de stad Williams aankomen, dan zien we meteen dat dit het begin is van de beroemde Grand Canyon.

Voordat we de stad Williams ingaan, is het leuk om het kleine dorpje Wild West Junction te bezoeken, waar je die typische Wilde Westen sfeer kunt proeven.

Maar de pret kan niet op, want hierna komen we bij een wereldberoemde stad aan: Las Vegas! We moeten hiervoor wel een beetje van de Route 66 afwijken, maar de hoofdstad van het amusement is dit dubbel en dwars waard.

Etappe 7: Californië

We zijn al dicht bij Californië. Na Las Vegas begeven we ons in de richting van Santa Monica. Je begint langzaam het heerlijke zeebriesje te voelen en de stranden beginnen in zicht te komen. Je krijgt al zin om lekker van de zon aan een strandbar te genieten of om lekker een stukje te fietsen, te shoppen of een paar bezienswaardigheden te bezoeken. Uiteindelijk komen we aan bij de Santa Monica Pier, waar de indrukwekkende Rout 66 ten einde komt.

Om de reis goed af te sluiten is het leuk om Hollywood en Los Angeles te bezoeken. Als je nog energie over hebt is het echt aan te raden deze gigantische stad te bewonderen. Het zou wel erg jammer zijn om naar huis te gaan zonder de downtown van de stad, het oude Spaanse koloniale dorp, het moderne gedeelte met wolkenkrabbers en de wijk met de theaters van Broadway te hebben bezocht. Na vele kilometers te hebben gereisd, vele ervaringen te hebben opgedaan, is het tijd om weer naar huis te gaan. Natuurlijk denken we al weer na over de volgende reis!

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: