Er zijn veel redenen waarom iemand een bepaald land niet zou willen bezoeken. Het kan om veiligheidsredenen zijn, politieke redenen of gewoon omdat men het geen leuke plaats vindt om te bezoeken. Hier zijn drie landen die je waarschijnlijk niet snel zult bezoeken voor een reis, maar zeker een keer het overwegen waard zijn.

Iran

Iran is een van de meest onbekende bestemmingen van Azië. Voor de Iraanse Revolutie, toen de sjah regeerde, was het een open land met veel Westerse invloeden. Toen de sjah in 1979 ten val werd gebracht en er van Iran een islamitische republiek werd gemaakt, betekende dit ook meer afsluiting van de rest van de wereld. Toeristen lieten het land lange tijd links liggen vanwege de onveilige situatie in het land. Gelukkig zie je Iran tegenwoordig steeds vaker terugkomen als bestemming en dat is ook wel te begrijpen. Het land stelt zich voor toeristen steeds meer open en dat is mooi want er is ontzettend veel te zien in dit prachtige land. Neem bijvoorbeeld alleen al het feit dat Iran een geschiedenis van stedelijke beschaving kent die tot wel 9000 jaar terug gaat. Om een indruk te geven van de grote historische en culturele invloeden op dit gebied: enkele bekende beschavingen die over dit gebied hebben geregeerd zijn het Perzische Rijk, Alexander de Grote, het Byzantijnse Rijk en het Mongoolse Rijk. 

Rondreis Iran

Ben je van plan om een rondreis Iran te plannen, dan moet je je goed voorbereiden. Het is belangrijk om je aan de culturele gewoontes te houden en welke gebieden je beter kunt vermijden. Het is daarom het beste om een reisorganisatie in de arm te nemen die gespecialiseerd is in reizen naar Iran. Raadpleeg altijd even het reisadvies Iran van de overheid.

Iran in vogelvlucht

Iran is een land van contrasten. Van de bruisende en eeuwenoude straten van Teheran tot de serene schoonheid van de Perzische Golf en de besneeuwde toppen in de Alborz, er is veel te ontdekken in dit fascinerende land. Het is een erg groot land, dus je kan waarschijnlijk niet alles bezoeken. Hier volgen 3 plekken die je volgens ons in ieder geval niet mag missen.

Persepolis

Misschien wel een van de bekendste plaatsen uit de klassieke oudheid. Het betekent letterlijk de stad van de Perzen en is gebouwd door Darius I rond 550 v.Chr. Het was de plek waar de Perzische koningen hun gezag uitoefenden over het reusachtige Perzische Rijk. 

Persepolis
Persepolis

Isfahan

Als derde stad in Iran qua grootte gaat de naam bij veel mensen niet direct een belletje rinkelen. Dat is zonde want door veel mensen, die de stad wel kennen, wordt het beschouwd als de mooiste stad van Iran. Mocht je deze stad bezoeken dan moet je zeker een kijkje nemen op het Meidan Emam plein. Dit grote plein is zo’n 500 jaar geleden aangelegd toen Isfahan de hoofdstad werd van toen Perzië. Daarnaast vind je er hele oude bazaars, prachtige moskeeën, lekker eten en gastvrije mensen. 

Isfahan
Isfahan

Teheran

Je kan naar verschillende plaatsen in Iran vliegen, maar vaak wordt als eerste de hoofdstad Teheran aangedaan. Naast dat een vliegticket naar Teheran relatief goedkoper is dan naar andere plaatsen, is Teheran ook een veelzijdige stad. Een prima startpunt voor je reis in Iran. Net als in Isfahan en andere steden in Iran kent ook Teheran een enorme bazaar. Van kleding tot souvenirs en van specerijen tot Perzische tapijten, je kunt er van alles kopen. Teheran zelf is vrij chaotisch, dus wil je een rustiger plekje opzoeken dan is een bezoek aan de Darband een aanrader. Helemaal aan de noordkant van de stad vind je hier knusse straatjes en huizen die tegen een helling zijn gebouwd.

Darband-Teheran
Knusse straten van Darband

Polen

Polen, een land die wat meer voor de hand ligt dan Iran, maar toch denken niet veel mensen meteen aan een rondreis Polen als ze aan een vakantie denken. Dat is zonde want buiten dat het redelijk dichtbij Nederland ligt, is het ook nog eens een erg mooi land met veel historie en natuurlijk schoon. Polen is namelijk een geweldig land om te bezoeken, of je nu op zoek bent naar een romantisch uitje of een avontuur. Met zijn prachtige landschappen, interessante geschiedenis en levendige cultuur heeft Polen voor iedereen wel iets te bieden.

Rondreis Polen

Anders dan Iran, waar het handig is om via een reisorganisatie een reis te boeken, kan je Polen makkelijk op eigen initiatief bezoeken. Het land behoort namelijk tot de Europese Unie, dus je kunt er zo naartoe rijden zonder dat je een visum nodig hebt. Daarnaast zijn de mensen in Polen enorm vriendelijk, gastvrij en kan je door het hele land op steeds meer plekken gewoon Engels praten. In Polen kan je niet met de euro betalen, dus dien je voor contant geld eerst euro om te wisselen naar de Poolse Zloty. Verder is het veilig reizen en zijn er genoeg accommodaties in het land voor een overnachting.

Polen in vogelvlucht

Er is al veel geschreven over Polen en wat je wel of niet moet bezoeken. Als je besluit om in Polen rond te reizen dan zijn er 3 plaatsen waarvan wij denken dat je die niet mag missen. 

Krakau

Op de eerste plaats natuurlijk de stad Krakau. Deze oude middeleeuwse stad is enorm rijk aan cultuur en traditie. Een bezoek aan de oude binnenstad van Krakau is een must en  staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Krakau bevindt zich ook de fabriek van Schindler, bekend van de film Schindler. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid om het concentratiekamp Auschwitz te bezoeken. Het kamp ligt zo’n 60 kilometer van Krakau en is eenvoudig te bereiken met de auto of trein.

Krakau
Krakau

Warschau

Warschau, de hoofdstad van Polen, is een mooie en historische stad waar veel te zien en te doen is. Warschau ligt aan de rivier de Wisla en herbergt vele iconische monumenten zoals het Paleis van Cultuur en Wetenschap, de Marktplaats van de Oude Stad, en het Lazienki Park. Met een rijke geschiedenis die eeuwen teruggaat, is Warschau een must-see voor elke reiziger naar Polen.

Warschau-paleis-cultuur-wetenschap
Warschau

Gdansk

Gdansk is een historische stad aan de Baltische kust van Polen. Als voormalige haven van de Hanze staat Gdansk bekend om zijn mooie architectuur, waaronder de Lange Markt, de Groene Poort en het Uphagenhuis. Tegenwoordig is Gdansk een populaire toeristische bestemming vanwege de vele musea, galerijen en het bruisende nachtleven.

Gdansk
Gdansk

Bulgarije

Nog een land die iedereen wel kent maar niet direct ziet als bestemming voor een mooie vakantie. Dat is jammer want een rondreis Bulgarije heeft erg veel te bieden en wordt in de reiswereld ook wel het ‘best bewaarde geheim van Europa’ genoemd. Bovendien is Bulgarije ook nog eens erg goedkoop vergeleken met Nederland of andere Europese landen. 

Rondreis Bulgarije

De meeste jongeren zullen Bulgarije kennen vanwege Sunny Beach. Een vakantiebestemming waar jaarlijks tienduizenden jongeren naartoe trekken om te feesten. Gelukkig heeft Bulgarije veel meer te bieden. Het land kent namelijk, net als Polen en Iran, een rijke culturele geschiedenis. Het land is jarenlang onderdeel geweest van het Romeinse-, Byzantijnse- en Ottomaanse Rijk en dat zie je tot de dag van vandaag nog terug in de vele archeologische monumenten en het feit dat Bulgarije maar liefst 9 keer in de UNESCO Werelderfgoedlijst voorkomt. Welke plaatsen moet jij volgens ons zeker niet overslaan? 

Sofia

Grote kans dat je, wanneer je Bulgarije bezoekt, met het vliegtuig landt in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Sofia ontdekken is daarom niet alleen voor de hand liggend, maar ook nog eens heel mooi. Sofia kent een geschiedenis van meer dan 3000 jaar oud en was het een belangrijke stad voor verschillende volkeren die over het gebied heersten. Dit zie je daarom ook terug in de vele ruïnes, kerken, markten, moskeeën en architectuur. Het is daarom ook aan te raden om een lange wandeling door de stad te maken.

alexander Nevski-kathedraal in Sofia
alexander Nevski-kathedraal in Sofia

Plovdiv

De 2e stad van Bulgarije, Plovdiv, mag je zeker niet missen tijdens je bezoek aan Bulgarije. Als je denkt dat Sofia met haar 3000 jaar geschiedenis oud is, dan ken je Plovdiv nog niet. De stad kent namelijk een geschiedenis van 8000 jaar. Het bestond al toen bijvoorbeeld Rome en Athene nog niet bestonden. Om die reden kent Plovdiv meer dan 200 archeologische sites. Meest bekende daarvan is de Romeinse Stad met een theater en forum en het Archeologisch Museum.

Plovdiv
Uitzicht over de stad Plovdiv

Burgas

Wil je naast het binnenland ook de Zwarte Zee bezoeken? Dan is de plaats Burgas zeker de moeite waard om naartoe te gaan. Net als Sofia en Plovdiv kent ook Burgas een lange en cultuurrijke historie. Bovendien staat Burgas bekend om haar fijne klimaat en de mooie stranden. Je kan hier dus prima tot rust komen. Een 30-tal kilometer ten zuiden van Burgas ligt het dorpje Sozopol. Dit is een oud-Grieks badplaatsje met smalle straatjes en oude huizen, met een romantische sfeer.

Burgas-stranden
Strand van Burgas aan de Zwarte Zee

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: