Frankrijk houdt maar niet op met ons te verrassen: de vele architectonische wonderen, de geschiedenis die je in het hele land kunt voelen, Frankrijk is een uniek land. En het best van alles is nog wel, dat het helemaal niet ver weg is.

Vandaag nemen we je mee naar het zuiden van Frankrijk, naar een stad die op ongeveer 300 kilometer van Barcelona ligt. Het is een karakteristieke Franse enclave die de echte Mediterraanse sfeer weet te behouden, wat niet heel vreemd is aangezien de Middellandse zee ook maar op elf kilometer van de stad ligt.

Montpellier en haar historisch centrum

Montpellier is de hoofdstad van de provincie Languedoc-Rousillon en heeft een prachtig historisch centrum, waar je vrijwel zeker verliefd op wordt als je van het plein place de la Comédie, met de opera uit de 18e eeuw, je weg vervolgt door de kronkelende Middeleeuwse straatjes, langs de vele paleisjes daterend uit de 17e, 18e en 19e eeuw, om vervolgens te eindigen bij de citadel en de esplanade Peyron. Ook moet je de triomfboog niet vergeten te bekijken.

De stad kent nog ontelbaar veel andere bezienswaardigheden die je niet mag overslaan, bijvoorbeeld de gotische Kathedraal Saint-Pierrede Toren van Pins, of de oude astronomische observatiepost Babout. Ook moet je een bezoekje brengen aan de oude Faculteit van Geneeskunde, de oudste uit de westerse wereld die nog steeds in gebruik is, de botanische tuin en de Middelleeuwse mikwe, een joods bad uit de 18e eeuw.

Een architectonisch juweeltje

Gedurende de laatste decennia, vanaf de jaren 60 (met de komst van de Pieds-Noirs en immigranten uit Noord-Afrika en immigranten uit Spanje), is Montpellier erg gegroeid, waarbij er vanuit het niets ineens veel wijken zijn gebouwd.

Architectonische hoogstandjes zoals de wijk Antigone ontworpen door Ricardo Bofill, de oevers van de rivier Lez (een prachtig tocht te voet of met de fiets), de wijk Port Marianne en het prachtige nieuwe gemeentehuis ontworpen door Jean Nouvel en François Fontès, maken de stad tot een walhalla voor archictuurliefhebbers.

Het bijzondere is de combinatie van de ouderwetse architectuur, in bijvoorbeeld de Middelleeuwse straatjes, met de moderne architectuur die ook op veel plaatsen is terug te vinden in de stad

Cultuur

Montpellier is verder bakermat van een echt studentenleven en een heleboel cultuur. Er zijn vele festivals en evenementen, waarvan het dansfestival van Montpellier wel een van de leukste is. Dit festival vindt plaats in juni en juli en de voornaamste bedrijven uit Montpellier komen er samen. Verder heb je Cinemed (Internationaal festival van Mediterraanse cinema), het Festival de Radio France en Montpellier Languedoc Roussillon in juli, waar je kunt genieten van een heleboel verschillende muziekstijlen.

We moeten naast dit alles ook de gastronomische en ambachtelijke markten niet vergeten die Montpellier rijk is. In de zomermaanden en tijdens Kerst kun je deze markten bezoeken en je zult er van genieten met al je zintuigen. Het laatste weekend van juni is er bovendien het Feest van de Muziek, dat in heel Frankrijk wordt gevierd, waar je kunt genieten van allerlei concerten in de straat.

Voor de museumliefhebbers is het museum Fabre Montpellier een must. Het wordt beschouwd als een van de mooiste musea van de schone kunsten van Europa. Bovendien is het gebouw erg reprensentatief voor de stad aangezien het moderne architectuur combineert met ouderwetse architectuur. Het museum bezit schilderijen van, onder anderen, Fabre, Courbet en impressionistische schilders zoals Monet en Renoir.

De omgeving: Sète

We willen verder gaan en niet alleen maar blijven in de meest bekende delen. Als de mogelijkheid er is, waarom zouden we dan niet meer plaatsen ontdekken? We trekken 35 kilometer naar het zuidwesten vanaf Montpellier en we komen aan in Sète.

Sète is een prachtige enclave met mooie kanalen waarover visserbootjes varen. De stad, vol met schattige huisjes, omringt de heuvel Mont Saint-Clair. Je zou bijna niet verwachten dat er plots een stad ligt op de vlakke heide waar zowel in het zuidoosten als in het noordoosten meren liggen waarvan de een rijkt tot Montpellier en de ander tot Adge. Twee smalle stroken land scheiden deze meren van de zee en daarover rijden treinen die van Spanje naar Marseille gaan.

Als je een liefhebber bent van de Franse cultuur dan mag je deze provincie in het zuiden van Frankrijk zeker niet overslaan. En ben je nog niet zo´n fanaat van Frankrijk, dan heb je gewoon nog wat tijd nodig om je te laten betoveren door de Franse charme.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: