Nieuw-Zeeland is een toeristische bestemming vol fantasie, waar je ongewone landschappen kunt bewonderen die je nergens anders kunt vinden. Iedereen die dit land, dat helemaal aan de andere kant van de wereld naast Australië ligt, bezoekt, wordt verliefd en gefascineerd door de plek. Het is echt een droombestemming, waar de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden gemaakt zijn door Moeder Natuur. Kom zelf om het te geloven!

Twee eilanden

Voordat we je deze idyllische landschappen gaan laten zien, moet je weten dat Nieuw-Zeeland bestaat uit twee eilanden: het Noordereiland en het Zuidereiland. De hoofdstad van het land is Wellington, maar verspreid over de twee eilanden vinden we vele andere toeristische steden waar de cultuur je meeneemt naar de tradities van de Maori´s, de oudste bevolking van Nieuw-Zeeland.

Noordereiland

Op het Noordereiland vinden we steden als Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland en het commercieel en zakelijk centrum van het land. Over deze stad wordt wel eens gezegd dat je, ondanks dat het de grootste en meest toeristische stad is, de essentie van Nieuw-Zeeland er minder kunt voelen. Om de oorsprong van het land te ontdekken moet je dus naar andere, kleinere steden. Om de bijzondere levenswijze van de Nieuw-Zeelanders te leren kennen, moet je naar de regio Bay of Plenty reizen, waar zich de kleine steden concentreren die omringd worden door door een natuur die zijn weerga niet kent.

Rotoura en Taupo

Steden op het Noordereiland met een charme die je zeker zal bevallen zijn Rotoura en Taupo. De eerste is een toeristische trekpleister, maar zeker de moeite waard dankzij de prachtige meren en natuurgebieden. Bovendien vind je in deze stad nog heel veel terug van de Maoricultuur. De tweede stad is perfect voor extreme sporten, want je vindt er meren, warm waterbronnen en watervallen die zich perfect lenen voor activiteiten die adrenaline opwekken.

Zuidereiland

Het Zuidereiland herbergt ook een paar prachtige stadjes, Queenstown, Christchurch of Mt. Cook onder andere. Te Anau en Milford Sounds moeten we je ook zeker aanraden. Hier vind je spectaculaire natuur, met hoge bergen, fjorden en watervallen. Verder is een indrukwekkende plaats Glaciers, waar je, zoals je misschien al aan de naam kan afleiden, gletsjers kunt bewonderen.

Exotische natuur

Door de rijke en exotische natuur van Nieuw-Zeeland is het de perfecte bestemming voor reizigers die avontuur en nieuwe ervaringen zoeken. In dit land kun je het blauwste water aanschouwen, bekend als de Blue Pool Track. Dit zijn natuurlijke zwembaden die ontstaan uit de rivier Makaora die zich vlakbij de westkust van Nieuw-Zeeland bevindt.

Normaal gesproken is het niet aan te raden te gaan zwemmen in de Makaora rivier. Dit is alleen mogelijk als het water dusdanig rustig is, dat de grote rotsen in het water geen gevaar vormen. Er liggen vele natuurlijk zwembaden in dit gebied. Eén van de mooiste bevindt zich op het eiland Upolu in Samoa en heeft de naam To Sua Ocean Trench. Het is een klein zwembad gevormd door erosie, met als resultaat een idyllische plek waar je heerlijk kunt badderen in kristalhelder water omringd door prachtige, groene planten.

De temperatuur van het water in de natuurlijke zwembaden is normaal gesproken erg koud, doordat het water afkomstig is van de gletsjers. Toch zijn er ook een paar natuurlijke zwembaden met warm water. Het zwembad Champagne Pool, gelegen in Wai-o-Tapu op het Noordereiland en dicht bij de stad Auckland, is een enorme krater met water dat temperaturen van 75ºC kan bereiken.

Excursie langs de beroemde scenes van The Lord of the Rings

Erg origineel is een excursie die je echt alleen in Nieuw-Zeeland kan doen. Deze excursie neemt je mee langs de locaties waar beroemde scenes van de film The Lord of the Rings zijn opgenomen. Deze plaats heeft ook een eigen naam, Hobbiton, en het is mogelijk een toeristische tocht te doen die je echt langs alle plaatsen meeneemt waar scenes zijn opgenomen van de film van Peter Jackson, naar het boek van J. R.R. Tolkien.

We gaan van The Lord of the Rings naar de Kronieken van Narnia. Ja, Nieuw-Zeeland is een echte filmlocatie! En het is niet raar dat veel filmregisseurs ervoor hebben gekozen om de Nieuw-Zeelandse natuur gebruiken als filmset. In North Otago vinden we wat in de Narnia film het Land van Aslan heet en door de Nieuw-Zeelanders tegenwoordig Elephant Rocks wordt genoemd. Het is niet nodig om deze naam nog verder toe te lichten, als je het ziet is het duidelijk. Deze schitterende plek bevindt zich vlakbij de stad Duntroon op het Zuidereiland.

Stranden op het Zuidereiland

Zonder de hoge bergen, de groene landschappen en de lava-kraters te vergeten, gaan we het nu hebben over de stranden. Een paar van de stranden die er liggen zijn echt paradijselijk, andere zijn meer stedelijk en weer andere hebben bijzondere kenmerken die het tot unieke stranden maken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het strand Koekohe, waar je vele rondvormige rotsen aan de kust kunt vinden.

Dit strand is dan weer totaal niet te vergelijken met de stranden die te vinden zijn in het Nationaal Park Abel Tasman, op het Zuidereiland. Daar liggen stranden en landschappen die rust uitademenen en ze zorgen ervoor dat je zin krijgt om lekker te gaan liggen in het zand, je ogen te sluiten en te genieten van het lichte frisse zeebriesje. Deze onaangetaste stranden verkeren in perfecte staat en zijn het bewijs dat de Nieuw-Zeelanders veel geven om het beschermen van hun ecosysteem en milieu.

Nieuw-Zeeland verrast je in alle opzichten, in dit land is alles anders dan gewoon.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: