Drukke stranden of steden waar het verkeer nooit stopt zijn leuk, maar wat denk je van die rustige gebieden vol met prachtige natuur die je sprakeloos maakt? Dwalen door bossen, wandelen over kleine paadjes, waterbronnen vinden met kristalhelder water en plots een reusachtige berg voor je op zien doemen met steile hellingen die je verleiden om hem te beklimmen en te genieten van adembenemende vergezichten.

Ecotoerisme of avontuurtoerisme, hoe je het ook wilt noemen, geeft je weer volop energie en levenslust wat onze gestreste geest soms goed kan gebruiken. Daarom gaan we vandaag naar het zuiden van Duitsland, naar een erg bosrijk gebied van meer dan 6.000 km² bekend als het Zwarte Woud, oftewel Schwarzwald in het Duits. Welkom in Duitsland!

Ongerept en nog niet alles ontdekt

Het Zwarte Woud is een ongerept gebied en er liggen genoeg nog niet verkende gebieden. Vroeger zeiden ze dat het een plek was die niet op de kaart stond. Het Zwarte Woud kreeg zijn naam door de vele bomen met dikke takkenbossen die het zonlicht tegenhouden zodat het er altijd duister is. Echter, het Zwarte Woud kent prachtige gebieden met adembenemende natuur. Het is een streek met kastelen en houthakkershuisjes waar sprookjes werkelijkheid lijken te worden. We kunnen ons zo voorstellen dat we in de wereld van sprookjes als Hans en GrietjeDoornroosje of Roodkapje rondwandelen.

Ontdek zowel de ruige, onherbergzame gebieden als de meer herbergzame delen van het woud. Proef de taart, eveneens Schwarzwald genaamd, bezoek de belangrijkste steden en zie met je eigen ogen de koekoeksklokken die kenmerkend zijn voor de streek. De grootste koekoeksklok bevindt zich in het dorpje Triberg die dankzij zijn omvang een plaatsje in het Guiness Book of Records heeft gekregen.

Freiburg

Ten eerste moet je een van de mooiste steden van dit bosrijke gebied leren kennen, Freiburg. Deze stad wordt gekenmerkt door het mooie weer en haar altijd vrolijke inwoners. Als je er komt wordt je gelijk besmet door die vrolijkheid. De gastvrijheid van de inwoners zal ervoor zorgen dat je er een erg aangenaam verblijf hebt.

Deze stad in het zuiden van Duitsland, omgeven door prachtige natuur, heeft een uitstekend cultureel, artistiek en gastronomisch erfgoed. Je hebt de imposante kathedraal, de schattige oude binnenstad en de charmante cafeetjes. Verder kun je de kanalen, resten van de oude stadsmuur en de vele pleinen bewonderen. Freiburg is een stad waar de natuur overheerst en heeft als bijnaam “Green City”. De stad heeft deze naam te danken aan haar groene beleid en haar aandacht voor een goed milieu. Tegenwoordig is Freiburg een voorbeeld voor vele andere grote steden in de wereld.

Baden-Baden

Een andere stad die zich tussen de bomen van het Zwarte Woud bevindt is Baden-Baden. Deze stad is wereldberoemd als de stad van de kuuroorden, waarvan het water komt uit waterbronnen die diep in het woud zijn gelegen. De kuuroorden hebben er een hoog aanzien en vormen de belangrijkste trekplijster voor toeristen in de stad. Vele mensen reizen naar de stad om zich onder te dompelen in heerlijk warm water in een natuurlijke omgeving.

Er is veel cultuur te vinden in Baden-Baden. Je hebt bijvoorbeeld het Festspielhaus, wat het op één na grootste theater voor opera´s en concerten is in Europa. Ook moet je het Kurhaus zeker niet overslaan, hier kun je een van ´s werelds mooiste casino´s ontdekken. Verder raden we je aan om lekker te slenteren door de Lichtentaler laan, er is hier veel groen en natuur.

Karakteristieke dorpjes

Wat betreft de dorpen zullen de watervallen en koekoeksklokken uit Triberg je verrassen. Verder heb je de karakteristieke huisjes met hout vakwerk in Gengenbach, het Benedictijnse klooster van Sankt Peter, de wijngaarden van het plaatsje Sasbachwalsen (beschouwd als het mooiste dorp van Duitsland door het eigen Duitse volk), het schitterende meer, Mummelsee, vlakbij Seebach gelegen, de heerlijke wijn uit Durbach en nog vele andere prachtige dorpjes die je niet wilt overslaan. Je hoort het al: teveel om op te noemen.

Slot Neuschwanstein en natuur

Nog wel het meest bijzondere wat je kunt doen tijdens deze reis, zijn de vele excursies door de weelderige natuur. Bovendien zul onderweg vele sprookjesachtige kastelen aantreffen. Het bekendste voorbeeld hiervan is Slot Neuschwanstein, een groot kasteel wat je tegenkomt als je richting Beieren reist. Als dit kasteel je bekend voorkomt dan is het, omdat je een fan van Disney bent. Walt Disney zelf heeft dit kasteel uitgekozen om het bekende logo van de tekenfilms te ontwerpen. 

Titisee meer

Je mag het meer Titisee ook echt niet missen. Het is een van de meest toeristische plaatsen in het Zwarte Woud en het onderscheidt zich met het intens blauwe water, omgeven door dichte bossen. Niet te vergeten zijn de schattige kraampjes die rondom het meer staan waar je allerlei typische producten kunt kopen. Een boottocht op het meer is verplicht!

Schluchsee

Een ander meer, minder toeristisch en veel rustiger dan het vorige, is het meer Schluchsee. Hier kun je genieten van de frisse lucht uit de bergen en bijvoorbeeld lekker picknicken. Een perfecte plek om tot rust te komen en te genieten van waanzinnige landschappen.

Het Zwarte Woud kent vele prachtige plaatsen die het bezoeken meer dan waard zijn. Hiervoor moet je het avontuur aangaan en de vele kleine paadjes en weggetjes bewandelen en beklimmen die er door dit bosrijke gebied lopen. Durf jij het aan een van de mooiste natuurgebieden ter wereld te ontdekken? In het uiterste zuiden van Duitsland wachten er vele excursies, uitdagingen en verhalen op je. Mis het niet!

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: