Een land als Spanje dat bijna in zijn geheel wordt omgeven door zee, herbergt paradijselijke stranden waar je misschien nog wel nooit van hebt gehoord. We willen je niet jaloers maken met zoveel prachtige foto´s van stranden in Spanje, maar we willen je een paar perfecte opties laten zien waar je deze zomer op vakantie kunt zonder dat je er duizenden kilometers voor moet reizen of er een fortuin voor moet betalen.

Het noorden, het zuiden, de eilanden, de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan. Het paradijs was nog nooit zo geschikt voor alle verschillende smaken en voorkeuren.

1. Ses Illetes (Formentera)

Dit strand in Spanje heeft een prijs gewonnen voor een van de mooiste stranden van de wereld… En dat is niet voor niets!

Het strand Ses Illetes bevindt zich op het meest noordelijke punt van het eiland Formentera. Het is te bereiken met elk soort voertuig, maar het is aan te raden om er te voet of met de fiets heen te gaan, omdat je op die manier het milieu beschermt en ervoor zorgt dat het strand niet vervuild raakt. De beste manier om te genieten van dit prachtige uithoekje van het eiland.

Je kunt er bovendien een boel watersporten doen en alle noodzakelijke faciliteiten om een aangenaam dagje in het paradijs door te brengen zijn aanwezig.

2. Het strand van Bolonia (Tarifa, Cádiz)

Het is een van de weinige onaangetaste stranden die er nog in Spanje zijn en de natuur rondom het strand is adembenemend.

Bij het westelijke deel van het strand vindt je de duin van Bolonia, benoemd tot natuurmonument in 2001 en van groot ecologisch belang. Ook heb je er de ruïnes van van de oude Romeinse stad Baelo Claudia, opgegraven in de jaren 70.

3. Het strand van Augas Santas (Ribadeo, Lugo)

Dit strand staat ook wel bekend als het strand van de kathedralen, vanwege de rotsen die lijken op gotische kathedralen. De stranden Esteiro en Os Castros o Illas behoren ook tot het “gebied van de kathedralen”, dat benoemd is tot gebied van communautair belang in het netwerk van Natura 2000, omdat het een rijke flora en fauna herbergt. 

4. Het strand van La Concha (San Sebastián)

Dit strand wordt beschouwd als het op een na beste stadstrand ter wereld volgens onder andere publicaties van Travel of Leisure. Het witte en fijne zand in een unieke omgeving, wat San Sebastián is, en de baai, laten er geen twijfel over bestaan dat dit een waar paradijs is. Bij dit strand, gelegen in het noorden van het Spaanse schiereiland, vloeien het stedelijke en het natuurlijke samen.

5. Cala Conta of Platges d´en Comte (Ibiza)

Voor velen is dit het mooiste strand van Ibiza, en daar hebben ze reden genoeg voor. Het water aan dit strand is het schoonste en helderste water dat je je kan voorstellen.

Als je er aankomt, zie je meteen een kleine kloof van waaraf je een prachtig panoramisch uitzicht hebt, waarna het onmogelijk is om niet af te dalen naar het strand. Je vindt er een kaap met stranden aan beide kanten en een eilandje met de naam s´illa d´es Bosc, pal voor de kust.

Ze zeggen dat het de beste plaats op het eiland is om de zon te zien ondergaan.

6. Het strand van la Barrosa (Chiclana de la Frontera, Cádiz)

Dit acht kilometer lange strand strekt zich uit van de toren van Puerco tot aan het gebied van de rotsklif. Dit strand in het zuiden van Spanje heeft al sinds 1988 de blauwe vlag: Europese onderscheiding voor schone stranden. Je kunt de moeite zien die men er in heeft gestoken om dit strand schoon en onaangetast te laten.

7. Het strand van Muro (Mallorca)

Je zult gegarandeerd verliefd worden op dit strand om meerder redenen. Ten eerste ligt het op een prachtige locatie in het noorden van het eiland. Verder is het 5,2 kilometer lange strand gecertificeerd als Milieu ISO 14001 (hiervoor moet het strand voldoen aan verschillende eisen wat betreft veiligheid, schoonheid en faciliteiten). Bovendien heeft ook dit strand een blauwe vlag.  

8. Het strand van las Canteras (Las Palmas de Gran Canaria)

Dit strand heeft net de vlag Q van toeristische kwaliteit opgehesen en naast deze indrukwekkende onderscheiding heeft het strand ook de blauwe vlag, de ISO onderscheiding voor milieubeleid en de onderscheiding voor universele toegankelijkheid. Dit alles maakt het strand tot een van de mooiste zandstranden van heel Spanje.

Het strand wordt altijd gerelateerd aan “la barra” oftewel “de reep”. Dit is een langgerekte rots die paralel loopt aan de kustlijn en funcioneert als een beschutting tegen de golven. Vroeger heette dit strand Arrecife omdat deze rots boven het water uitsteekt. Later werd de rots gebruikt als steengroeve (cantera) voor een paar gebouwen op het eiland. Hierop is de huidige naam gebaseerd.

9. Het strand van Cofete (Fuerteventura)

Dit is het meest beroemde, onaangetaste strand van de Canarische eilanden.

Deze plek is alleen al indrukwekkend door de omvang: het strand is maarliefst 12 kilometer lang. De wilde natuur die het strand omringt, bestaande uit het Jandía gebergte met de hoogste bergen van het eiland, maken het al helemaal tot een adembenemende plaats.

10. Het strand van Papagayo (Lanzarote)

Dit strand springt eruit door het prachtige goudkleurige zand en de kleurcontasten van het water, dat overigens erg schoon is en de plek een Caraïbische sfeer geeft.

Op een lengte van 2 kilometer lang vind je verschillende baaien en stranden: de stranden MujeresEl PozoCaleta de CongrioPuerto Muelas en El Papagayo. Je hebt er uitzichten op de eilanden Lobos en Fuerteventura.

Het klimaat is er perfect met een rustige zee, weinig wind en heerlijk stralende zon.

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: