Een dun en slank kikkervisje van een eiland in Noord-Amerika dat het middelpunt vormt van de ABC’s, Curaçao is een Caribische bestemming met een verschil. Het is namelijk omringd door perfecte stranden en steile landtongen die hier en daar begroeid zijn met palmen en zeegras, stekelige cactussen en divi-divi’s. Het terrein is niet het gebruikelijke zachte zand en de jungle.

Het is een beetje meer gebeiteld dan dat, met verborgen baaien zoals Playa Lagun. Voeg daarbij de bruisende, boeiende hoofdstad Willemstad, met zijn eigen inham aan de zuidwestelijke rand van het eiland en je krijgt een historische en culturele dimensie om op te starten. Er zijn oude herenhuizen en pontonbruggen, historische forten en een overvloed aan interessante musea hier. Ja, er is echt genoeg te doen op het zonovergoten Curaçao! Wij hebben 8 bezienswaardigheden geselecteerd die jij in onze ogen bezocht moet hebben wanneer je op vakantie op Curacao bent. 

1. Getuige natuurwonderen in het Christoffel Nationaal Park

Vleermuizen fladderen in de vroege avond door de takken van de divi-divi bomen, als de gloed van de Caribische zon ondergaat achter de machtige contouren van de Christoffelberg, die aan de horizon uitsteekt als de gebeitelde Matterhorn van de tropen.

Ja, dit nationale park dat zich uitstrekt over maar liefst 4.500 hectare land in het noorden is een werkelijk adembenemende aangelegenheid.

Christoffelberg

Reizigers kunnen de rotsachtige wandelpaden opgaan en de massieve stenen piek bedwingen – een wandeling die ongeveer twee uur duurt van beneden naar de top.

Anderen zullen op zoek willen gaan naar de katoenstaarten en zeldzame herten, de geurende Lady of the Night (een bijzonder mooie orchidee) en de rijkdom aan mooie kolibries in de lucht!

Om het park te bereiken is het een verstandig idee om een auto te huren bij een van de vele autoverhuur Curaçao specialisten van het eiland. 

2. Dwaal door de Otrobanda en Punda bij Willemstad

Het historisch rijke gebied van Otrobanda is het onbetwiste middelpunt van de hoofdstad van het eiland in Willemstad.

Het is door UNESCO aangewezen vanwege zijn rijkdom aan elegante Nederlandse huizen en pastelkleurige terrassen van herenhuizen en heeft een echte charme.

De Hoogstraat

Kom hier ronddwalen en passeer de mooie stukken van het Brionplein, vlak bij de banen van de Sint Annabaai, zie de geschilderde koloniale huizen van de Hoogstraat.

Aan de overkant van het water ligt de wijk Punda.

Hier ontdek je de rijk versierde gevels van het Penha-gebouw uit 1708, samen met de met palmbladeren begroeide gazons van het Wilhelminapark.

3. Duik in de eilandgeschiedenis in het Savonet Museum

Het Savonet Museum ligt midden in het prachtige Nationaal Park Christoffel, waar de grote piek aan de noordkant van het eiland uitsteekt boven de jungle. Het is een van de plaatsen waar reizigers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Curaçao en de ABC-eilanden naartoe kunnen.

Het is gehuisvest in een gerestaureerd plantagegebouw – ooit de Savonet Plantage en een van de oudste van het land – en is compleet met collecties die een chronologisch overzicht geven van het lange leven van menselijke bewoning in deze contreien.

Verwacht verhalen van Arawak-indianen die vier millennia teruggaan, verhalen over piraterij op volle zee, en een blik op de symbiose van de tropische natuur van Curaçao en haar bevolking door de eeuwen heen.

4. Woon het Carnaval van Curaçao bij

Bereid je voor op een caleidoscopische uitbarsting van kleur en creativiteit tijdens het Curaçao Carnaval.

Dit grote culturele feest, dat in de loop der eeuwen is ontwikkeld, is een van de meest meeslepende in de regio.

Carnaval op Curacao

Het vindt elk jaar in het vroege voorjaar plaats en brengt groepen lokale sambadansers naar de straten, waarbij hun kleding doordrenkt is met felle en gedurfde Caribische kleuren.

Er is ook veel Calypso en de eigen Tumba-muziek van het eiland, samen met merkwaardige maskerades en dansprocessies.

Reizigers krijgen ook de kans om de rituele verbranding van koning Momo mee te maken, wiens grote beeltenis aan het einde van de festiviteiten in vlammen en vuurwerk opgaat.

5. Zie schildpadden in de baaien van Shete Boka National Park

Het Shete Boka National Park, dat in de heup verbonden is met het veel bekendere reservaat van Christoffel, loopt vanaf de met cactussen begroeide heuvels aan de noordkant van het eiland naar beneden tot waar de wilde Caribische Zee in de baaien stort.

Schildpadden spotten op Curacao

Het gebied is beroemd om zijn reeks kleine inhammen en is een bekende broedplaats voor schildpadden.

Mensen komen van heinde en verre om de met uitsterven bedreigde groene zeeschildpad en andere schildpadden in de oceaan te zien.

Anderen komen om de ruige kliffen en de met kalkpinnen bezaaide landtongen te voet te bedwingen, waarbij ze de onderhouden Wandomi Trail of Pistol Trail volgen.

6. Steek de pontonbrug Koningin Emma over

Deze pontonbrug, die de twee historische helften van Willemstad – Otrobanda en Punda – met elkaar verbindt, is in het midden van de hoofdstad een soort symbool van heel Curaçao geworden.

Het bouwwerk, dat oorspronkelijk in 1888 werd gebouwd, begon zijn leven als tolbrug.

De pontonbrug Koning Emma in Willemstad

Vandaag de dag komen reizigers de houten planken oversteken en genieten van een prachtig uitzicht over de kleurrijke herenhuizen en huizen in Nederlandse stijl die langs het water staan.

Wacht en kijk om de brug opzij te zien zwaaien om schepen in en uit de haven te laten varen – het is een van de merkwaardige trekjes van het herkenningspunt, en de reden waarom het vertederend bekend staat als ‘Our Swinging Old Lady’.

7. Zonnebaden tussen de kliffen bij Playa Lagun

Zorg ervoor dat je snorkels, zonnecrème en zwemspullen inpakt voor je trip naar Playa Lagun aan de noordwestelijke rand van het eiland.

Het is een stille en verborgen kleine enclave van Caribisch zand, op een toplocatie tussen twee kolossale rotswanden.

Playa Lagun

De koraalriffen in zee wemelen van de inktvissen en zeenaalden, terwijl de ligstoelen en loungers op het strand zelf een uitstekende plek zijn om te luieren.

Je kunt ook heerlijk mensen kijken op Lagun, waar de lokale bevolking van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in en uit de baai vaart op hun kleurrijke vissersboten.

8. Duik onder water tijdens een SCUBA-excursie

Onder water gaan in de zeestraten die lopen tussen de ABC-eilanden en de Venezolaanse kust in het zuiden belooft een SCUBA-ervaring zoals nergens anders in het Caribisch gebied.

Door het droge woestijnklimaat dat het land domineert, zijn er weinig rivieren en stromen die hier de oceanen instromen, wat betekent dat er geen brak water of onverwachte stromingen zijn die stof en slib opwerpen, waardoor het zicht ongeëvenaard is.

Er zijn ook ontzagwekkende duikplaatsen in overvloed, zoals het grote met zee-egels bezaaide wrak van de Superior Producer, de bolvormige onderwaterplanten van de zogenaamde Alice in Wonderland plek in Kalki, of Snake Bay – de thuisbasis van dolfijnen, roggen en schildpadden!

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: