Polen is een land vol verrassingen en het heeft enkele van de leukste steden die je kunt bezoeken. Of je nu op zoek bent naar rijke geschiedenis, bruisend nachtleven of adembenemende architectuur, Polen heeft het allemaal. Als je op zoek bent naar een vakantiebestemming met een twist, dan moet je zeker deze leuke steden van Polen een kans geven.

1. Warschau

Als je op zoek bent naar een stad die zowel historische charme als moderniteit biedt, dan is Warschau de place to be. Deze hoofdstad van Polen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw, maar is ook een bruisende metropool met ultramoderne architectuur.

Breng een bezoek aan de oude binnenstad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en bewonder de prachtige barokke en neoklassieke gebouwen.

Ontdek het moderne gezicht van Warschau in het Warsaw Rising Museum, waar je meer te weten kunt komen over de Poolse opstand tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Geniet van een wandeling in het Łazienki Park, een van de grootste parken in de stad, met prachtige paleizen, tempels en een schilderachtig meer.

2. Krakau

Als je van kunst, cultuur en geschiedenis houdt, dan moet je absoluut een bezoek brengen aan Krakau. Deze stad in het zuiden van Polen staat bekend om zijn prachtige architectuur en levendige culturele scene.

Verken de historische binnenstad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en ontdek de prachtige middeleeuwse gebouwen, zoals de beroemde Mariakerk.

Bezoek het koninklijke kasteel Wawel, dat dateert uit de 14e eeuw, en bewonder de schatten en kunstwerken in de koninklijke kamers en musea.

Maak een wandeling door de levendige wijk Kazimierz, die bekend staat als het Joodse kwartier en waar je talloze restaurants, cafés en boetiekjes kunt vinden.

Maak een dagtrip naar het nabijgelegen Auschwitz-Birkenau concentratiekamp om meer te leren over de gruweldaden van de Holocaust.

3. Wroclaw

Wroclaw, gelegen in het westen van Polen, staat bekend om zijn prachtige architectuur, charmante grachten en tientallen kleine kabouters die je overal in de stad kunt vinden.

Verken de binnenstad en bewonder de kleurrijke gevels van de historische gebouwen, zoals het Raadhuis en de Universiteitskerk.

Maak een wandeling langs de Oder-rivier en geniet van het uitzicht op de vele prachtige bruggen die de stad verbinden.

Daag jezelf uit om alle kabouters van Wroclaw te vinden. Deze kleine standbeelden zijn verspreid door de stad en zijn een leuke en unieke attractie.

4. Gdansk

Als je op zoek bent naar een combinatie van geschiedenis, stranden en prachtige architectuur, dan is Gdansk de juiste keuze. Gelegen aan de Baltische kust, biedt deze stad een unieke mix van maritieme sfeer en historische bezienswaardigheden.

Bewonder de prachtige gevels van de gerestaureerde Renaissance en gotische gebouwen in de oude binnenstad.

Bezoek het Museum van de Tweede Wereldoorlog om meer te leren over de geschiedenis van Gdansk tijdens de oorlog.

Ontspan op de mooie stranden van Sopot, een beroemde badplaats die op slechts een korte treinrit van Gdansk ligt.

5. Poznan

Poznan is een stad met een rijk verleden en groene gebieden, gelegen in het westen van Polen. Het combineert prachtige architectuur, historische bezienswaardigheden en veel groen om te verkennen.

Breng een bezoek aan het prachtige Oude Marktplein, een van de oudste en grootste marktpleinen in Polen, en bewonder de kleurrijke herenhuizen en het imposante stadhuis.

Ontdek de kathedraal van Poznan, een indrukwekkend gotisch bouwwerk met een prachtig interieur.

Geniet van een ontspannen wandeling in het Malta Lake Park, waar je kunt zeilen, kanoën en genieten van de prachtige natuur.

6. Lodz

Lodz, gelegen in het hart van Polen, staat bekend om zijn rauwe charme en creatieve vibes. Deze stad was ooit het centrum van de textielindustrie, maar heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een bruisende culturele bestemming. Maak een wandeling door de trendy straten van de wijk Piotrkowska en ontdek de levendige kunstscene met talloze galerieën en street art.

7. Szczecin

Als je op zoek bent naar een stad met een uniek karakter, mag je Szczecin niet overslaan. Deze havenstad ligt aan de monding van de rivier de Oder en is bezaaid met prachtige waterwegen. Verken de kanalen per boot en bewonder de indrukwekkende architectuur, zoals het Pommersche Hertogelijk Paleis en het historische stadhuis. Szczecin is ook de thuisbasis van vele parken en groene ruimtes, ideaal voor een ontspannen wandeling.

8. Lublin

Reis terug in de tijd in het historische labyrint van Lublin, gelegen in het oosten van Polen. Deze stad ademt geschiedenis en is bezaaid met prachtige architectuur, waaronder het majestueuze kasteel van Lublin en de oude stadspoorten. Verken de smalle straatjes en pittoreske pleinen en geniet van de traditionele Poolse gerechten in een van de gezellige restaurants.

9. Katowice

Katowice, een voormalige industriestad, heeft zich de afgelopen jaren getransformeerd tot een bruisend cultureel knooppunt. Deze stad in Zuid-Polen biedt een mix van oude en nieuwe architectuur, zoals de prachtige kathedraal van Christus Koning en het opvallende Nationaal Silezisch Museum. Breng een bezoek aan de trendy wijk Nikiszowiec, bekend om zijn kleurrijke mijnwerkershuizen en levendige cafés.

10. Torun

Laat je betoveren door de middeleeuwse architectuur en de hemelse peperkoek van Torun. Deze stad, gelegen aan de oevers van de rivier de Vistula, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse en gotische gebouwen. Bezoek het beroemde gotische stadhuis en proef de heerlijke traditionele peperkoek, een specialiteit van Torun.

11. Zakopane

Stel je voor: wandelen door prachtige berglandschappen, frisse berglucht inademen en genieten van adembenemende uitzichten. In Zakopane kun je al je bergavonturen waarmaken. Deze charmante stad is de toegangspoort tot het Tatra-gebergte, het hoogste bergmassief van Polen. Of je nu een ervaren bergbeklimmer bent of gewoon wilt genieten van de natuur, Zakopane heeft voor ieder wat wils.

Bewonder het uitzicht vanaf de top van de Giewontberg

Maak een ontspannen wandeling langs de prachtige meren van Morskie Oko

Proef de traditionele bergkeuken in een lokaal restaurant

12. Sopot

Als je op zoek bent naar ontspanning en luxe, dan is Sopot de perfecte bestemming voor jou. Deze chique badplaats aan de Oostzee staat bekend om zijn prachtige stranden, elegante architectuur en bruisende uitgaansleven. Breng je dagen door met zonnebaden op het strand, slenteren langs de bekende promenade Monte Cassino of genieten van een verfrissend drankje in een van de vele trendy bars.

Bewonder de unieke houten pier van Sopot

Bezoek het wereldberoemde Forest Opera House

Geniet van een ontspannende spa-behandeling in een van de vele luxe hotels

13. Rzeszow

Ben je klaar voor een avontuur onder de grond? Ga dan naar Rzeszow en verken de fascinerende ondergrondse routes van de stad. Deze historische tunnels en kelders zijn een van de best bewaarde geheimen van Polen. Maak een rondleiding en ontdek het verleden van Rzeszow terwijl je door donkere gangen en geheime kamers loopt. Een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

Ontdek de geschiedenis van Rzeszow in het Ondergronds Toeristisch Tracé

Bewonder de prachtige fresco’s in de Ondergrondse Kapel van de Dominicijnenkerk

Geniet van een drankje in een van de gezellige pubs in de oude binnenstad

14. Bialystok

Bialystok, ook wel de groene poort tot het oosten genoemd, is een stad vol cultuur, geschiedenis en prachtige parken. Wandel door het charmante stadscentrum en bewonder de kleurrijke gebouwen en gezellige pleinen. Bezoek de indrukwekkende Branicki-paleis en maak een ontspannen wandeling langs het prachtige Branicki-park. Bialystok zal je zeker verrassen met zijn schoonheid.

Ontdek de rijke geschiedenis van Bialystok in het Historisch Museum

Ontspan in een van de vele parken, zoals het Kosciuszki-park of het Planty-park

Geniet van de lokale keuken in een van de traditionele restaurants

15. Bydgoszcz

Bydgoszcz, ook wel bekend als de kanaalstad, is een stad vol historie en muzikaal erfgoed. Wandel langs de prachtige grachten en bewonder de charmante oude gebouwen. Bezoek het opera- en filharmonisch orkest en geniet van een avond vol prachtige muziek. Bydgoszcz zal je betoveren met zijn unieke mix van architectuur, geschiedenis en cultuur.

Verken de prachtige binnenstad en bewonder de historische gebouwen

Geniet van een boottocht over het Bydgoszcz-kanaal

Bezoek het Muziekdistrict en ontdek de rijke muzikale tradities van de stad

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: