Ben je dol op actieve vakanties en wordt hier ook veel bij gewandeld? Dan kan je natuurlijk ook niet zonder een goed paar wandelschoenen. Misschien staat je volgende vakantie alweer gepland, maar wil je nog wel even de juiste voorbereidingen treffen. Dat is dan ook een goed moment om je huidige paar schoenen onder de loep te nemen. Zijn ze niet meer zoals ze geweest zijn? Of heb je gewoon zin om jezelf eens te trakteren op een geheel nieuw paar? Dan wil je natuurlijk wel weten waar je op moet letten. Waar je rekening mee moet houden. Goede schoenen zijn immers goud waard. Met dit artikel helpen we je graag op weg.

Kies voor een gespecialiseerde winkel

Denk niet dat je zomaar even snel nieuwe schoenen online kunt bestellen. Ga ook niet alleen af op het uiterlijk. Als je echt frequent wandelt in de natuur, weet je hoe belangrijk het is om over goed schoeisel te beschikken. Heb je dit niet, dan loop je het risico dat je je voeten onnodig beschadigd. Hierdoor kunnen al die mooie actieve vakanties zomaar in het water vallen. Niet doen dus.

Kies bij voorkeur voor een gespecialiseerde winkel waar je echt deskundige hulp kunt verwachten. Vaak beschikken deze winkels ook over speciale paden die je kunt gebruiken. Hier kun je uittesten of de schoenen bij alle soorten ondergronden lekker lopen. Dus ook wanneer je op steentjes loopt, door het zand wandelt of een hoge helling neemt.

Pas nooit schoenen aan het begin van de dag. Tijdens het lopen zetten je voeten namelijk uit. Aan het einde van de dag zijn je voeten dus dikker dan in de ochtend. Als je ze dus enkel in de ochtend past, is dit geen garantie dat de schoenen ook na een lange wandeling nog altijd lekker zitten.

Hoge of lage schoenen?

Er zijn zowel hoge als lage wandelschoenen verkrijgbaar. Voor beiden is iets te zeggen. Hoge schoenen bieden veel meer bescherming. Zeker wanneer je in een ruwe omgeving wandelt. Ze zijn echter wel een stuk zwaarder. Hierdoor kunnen langere wandelingen meer energie kosten. Je kunt eenvoudiger lopen wanneer je over lagere en ietwat lichtere schoenen beschikt. Wanneer je met name in rustige omgevingen wandelt, bieden deze ook voldoende bescherming.

Leer van eerdere fouten

Er is bijna niemand die in één keer het perfecte paar heeft gevonden. Grote kans dat je ook dingen mist aan je huidige wandelschoenen. Bijvoorbeeld dat de vorm er zo snel uit was, ze toch minder waterdicht waren dan gedacht of omdat ze minder bescherming boden. Deze dingen kun je meenemen bij de keuze voor een ander paar. Je hebt nu immers ervaring met wat je niet wil en wat je juist nodig hebt. Schrijf dit wensenlijstje op en leg het voor aan een deskundige in de winkel. Zo weet je zeker dat je van eerdere fouten kunt leren. 

Over de auteur

Mijn ouders zijn echte reizigers, dus van kleins af aan heb ik al veel gereisd. Het mooiste aan reizen vind ik jezelf onderdompelen in een andere cultuur en gewoontes. Favoriete land: Vietnam!

Over Marthijs en Reizigersblog

Bekijk ook: