Je kunt vaak aan iemand zijn accent horen uit welke Nederlandse provincie hij of zij komt. Vooral de Limburgers pik je er snel uit. Niet alleen spreken de Limburgers ABN met een Limburgs accent, ook heeft bijna elk dorp een eigen dialect. Zo ook de Maastrichtenaren. Zij zijn erg trots op hun stad en taal. Ga je een weekendje weg naar Maastricht, dan bereid de Maastrichtse Evy je graag goed voor op je bezoek.
Evy: “Als reisblogger en oprichter van de reisblog Reisjevrij.nl heb ik al veel van de wereld mogen zien. Ik geniet van avontuurlijke reizen, andere culturen ontdekken en de prachtige natuur, maar wanneer ik na een reis weer terug in Maastricht ben, dan ben ik thuis. Ik ben geboren en getogen in Maastricht. Een prachtige stad waar ik ook erg ‘gruuts’ op ben! Kom je gezellig een weekend naar Maastricht? Dan bereid ik je graag voor met deze praktische tips!”
Us Mestreechter taol is neet breid mer laank
Maastrichtenaren zijn erg gruuts op hun Mestreechter taol. Zoek je een plekje op het terras of in een restaurant, dan is de kans groot dat je in het Maastrichts wordt aangesproken. Pak het Maastrichtse woordenboek er maar bij, of lees onderstaande veel voorkomende uitspraken even door!
Komp ger veur un hepke of wilt ger allein un drenkske?
Wil je iets eten of alleen iets drinken?
Wat maag ut zien?
Wat zou je graag willen bestellen?
Iech daon de bougie even aon
Ik steek het kaarsje even aan.
Ich höb gein versjèt.
Ik heb geen vork.
Lek vinger lek doum.
Het was heel lekker (om je vingers bij af te likken).
Daanke.
Dankjewel.
Enne?
En hoe gaat het met je?
Iech gaon uns aof.
Ik ga maar eens.
Geisse nao de merret?
Ga je naar de markt?
Sjeng aon de geng.
Hup aan de slag! (Sjeng = een Maastrichtenaar).
Dat sjoord de maog
Zand schuurt de maag.
Gooi nach!
Goede nacht!
De compleminte!
De groetjes
Feesten en events om rekening mee te houden
Er zijn een aantal grote jaarlijks terugkerende events die jouw citytripje naar Maastricht nogal kunnen verstoren. Elk event is heel uniek en bijzonder om bij te wonen, maar delen van de stad staan tijdens de events op hun kop.
André Rieu
Elk jaar komt de wereldberoemde violist André Rieu traditiegetrouw terug naar zijn geboortestad Maastricht. Een maand lang is het Vrijthof dan van André Rieu en het orkest. Het Vrijthof verandert in een openluchtconcert en je ziet niets van het prachtige Vrijthof en de historische gebouwen. Anderzijds, dineren op het Vrijthof tijdens een show van André Rieu, is ook wel een bucketlist dingetje! De concerten vinden meestal plaats in de weekenden van de maand juli. Tijdens een concert is het Vrijthof niet bereikbaar.
Preuvenemint
’t Preuvenemint is het grootste culinaire openluchtfestival van de BENELUX en vindt jaarlijks in augustus plaats op het Vrijthof van Maastricht. Op het Vrijthof is er de mogelijkheid om te komen ‘preuve’ bij één van de vele verschillende eettentjes en bars. Het is een culinair event waar menig Sjeng naar uitkijkt. De sfeer is gezellig en er treden meerdere (Maastrichtse) artiesten op. Een weekendje weg tijdens ‘t Preuvenemint is superleuk, maar houd er rekening mee dat het Vrijthof vol staat met kraampjes en Sjengen.
De Mestreechter Vastelaovend
Elk jaar barst er een zeer intens en geweldig volksfeest los in Maastricht: Carnaval, ofwel de Mestreechter Vastelaovend. Een eeuwenoude traditie waarbij de binnenstad van Maastricht volledig op zijn kop gezet wordt door zo’n 200.000 Maastrichtenaren. Het is een fantastisch feest om eens te ervaren, maar je krijgt tijdens deze dagen geen kans om de bezienswaardigheden van de stad af te vinken. Ook kies je beter geen hotel het Vrijthof, de Markt of het Onze Lieve Vrouwenplein. De datum waarop we carnaval vieren is elk jaar anders, zo’n 40 dagen voor Pasen.
Dat waren mijn tips! Geniet van je stedentripje naar Maastricht!