Deze stad, centraal gelegen in het noorden van Italië, staat bekend als la rossa, oftwel de rode, door de karakteristieke rode kleur van de gebouwen en daken. Deze bijnaam heeft Bologna echter ook te danken aan het feit dat de stad historisch verbonden wordt met het linkse Italië, wat tijdens de Tweede Wereldoorlog duidelijk naar voren kwam door de strijd die er werd gevoerd in de stad. De tweede bijnaam die de stad heeft, la dotta, oftewel de wijze, heeft Bologna te danken aan het feit dat het de oudste universiteit van West- Europa herbergt. Deze universiteit dateert uit 1088 en is gesticht in een zeer succesvolle periode van Bologna, toen de stad een economisch, cultureel en artistiek centrum was en de vijfde stad van Europa gekeken naar inwonersaantal. Ten slotte wordt de stad la grassa genoemd, oftewel de dikke, dankzij de keuken die behoort tot de beste van heel Italië.
Bologna is de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna en de stad is centraal gelegen, vlakbij Verona en Venetië en op minder dan anderhalf uur van Florence. Dit maakt het tot een perfecte bestemming in Italië. Hieraan draagt ook de drukke en levendig sfeer bij die er in de straten hangt. Het is bijvoorbeeld de Europese stad met de meeste Erasmusstudenten.
De 7 geheimen van Bologna
Als je deze stad gaat bezoeken, bezoek dan niet alleen maar de meest voor de hand liggende bezienswaardigheden. Je moet de bekende torens (het zijn er maarliefst 21) en de historische universiteit niet vergeten. Maar Bologne herbergt zeven geheimen die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken:
1. La Finestrella
In Bologna lagen er vroeger vele kanalen waarover handelswaar vervoerd werd (de stad werd ook wel “het kleine Venetië” genoemd). Tegenwoordig is hier alleen nog maar een deel van het kanaal Canalle delle Molline van over. Je kunt dit kanaal prachtig bewonderen vanaf de finestrella, of venster, dat zich bevindt in de straat Via Piella.
2. Neptunus
De fontein van Neptunus is één van de karakteristieke monumenten van de stad. Wat niet veel mensen weten is dat de beeldhouwer de mannelijke geslachtsdelen van de God moest aanpassen na kritiek van de kerk, die ze overdreven vond. Op de straat ligt een tegeltje met een iets andere kleur dan de rest. Als je daar op gaat staan en naar het beeld kijkt, dan zul je zien met welk optisch effect de beroemde artiest Giambologna met de beperkende eisen van de kerk heeft gespot.
3. De drie pijlen
In de straat Strada Maggiore bevindt zich een houten constructie met een paar steunpalen. In één van die steunpalen zitten drie pijlen. Het verhaal gaat dat drie personen een lokale landheer wilden vermoorden, maar door een naakte vrouw in het raam werden afgeleid en daardoor hun doel misten.
4. Cannabis
Als we bij Cantón de Fiori onder de portieken staan, in de straat Via Independenza, kunnen we daar een een muurschildering vinden waarin je kunt lezen “panis vita, cannabis protextio, vinum laetitia”, in het Nederlands: “brood is leven, cannabis is bescherming, wijn is blijdschap”. Vroeger was cannabis legaal in Bologna en bovendien een grote bron van inkomsten voor de agrarische sector van de stad.
5. De boog van het gefluister
Als we ons naar het paleis Palazzo del Podestà begeven en als we onderaan de toren Torre dell’Arengo de beelden van San Domenico en San Petronio (patroon van de stad) zoeken, vinden we tussen de beelden een boog. Deze is zo bijzonder, omdat je aan het ene uiteinde van de boog kunt praten en dat aan het andere uiteinde van de boog kunt horen. Monniken gebruikten dit, wanneer ze de biecht wilden afnemen van de melaatsen zonder besmet te worden.
6. Het gezicht van de duivel
Aan het plein Piazza Santo Stefano woonde een van de meest vooraanstaande families van de stad, die het kennelijk niet erg goed met elkaar konden vinden. De familie liet het hoofd van elk familielid beeldhouwen op de voorgevel van het paleisje, maar tussen al die hoofden valt er één erg op: het hoofd van de duivel. Men weet niet of er met één familielid werd gespot, of dat de beeldhouwer dit hoofd creëerde als kritiek naar de gehele familie.
7. De grootste meridiaanlijn ter wereld
Als je een bezoekje brengt aan de Sint-Petroniusbasiliek vind je daar een meridiaanlijn. Tussen de maanden november en maart komt er een klein straaltje ligt door een gaatje in het plafond als de zon op haar hoogste punt staat. Dit vormt een lijntje van licht op de grond en daar kun je vervolgens de precieze datum aflezen. De meridiaanlijn werd geconstrueerd in 1655 door Giandomenico Cassini en hij is bijna 70 meter lang.
Je zult je weer een kind voelen als je de geheimen van Bologna ontdekt.